ženski kod
blog Recenzije Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Ženski kod – Knjiga koju svaka žena treba pročitati

“Ženski kod” (eng. Woman Code) je knjiga koju je napisala Alisa Vitti, stručnjakinja za žensko zdravlje i funkcionalna nutricionistica. Cilj knjige je pomoći ženama da razumiju i optimiziraju svoje hormonalno zdravlje koristeći holistički pristup. U Hrvatskoj, knjigu izdaje nakladnik Planetopija.hr.

Knjiga obuhvaća teme kao što su menstrualni ciklus, plodnost, hormonska neravnoteža i menopauza, te pruža smjernice o tome kako riješiti te probleme kroz prehranu, tjelovježbu i druge promjene načina života. Vitti također govori o utjecaju okolišnih čimbenika i stresa na hormonalno zdravlje. Ovo je knjiga koja pruža informativni i korisni uvid u menstrualni ciklus žena i kako se on može koristiti za poboljšanje zdravlja i dobrobiti. Knjiga sadrži mnogo praktičnih savjeta i tehnika za upravljanje hormonskim disbalansom i poboljšanje reproduktivnog zdravlja.

A evo i zašto je svaka žena treba pročitati:

Poboljšanje razumijevanja menstrualnog ciklusa

Knjiga daje detaljni pregled kako menstrualni ciklus utječe na različite aspekte ženskog tijela i kako ga možete koristiti kao alat za praćenje zdravlja. Fokusira se na korištenje menstrualnog ciklusa kao ključnog alata za shvaćanje hormonskih promjena koje se događaju u tijelu žene. Vitti predlaže da se tijekom različitih faza ciklusa koriste različiti načini prehrane, vježbanja, rada i seksualnosti kako bi se podržao prirodni hormonalni ritam.

Balansiranje hormona

Autorica pruža praktična rješenja za balansiranje hormona kroz prehranu, vježbanje i druge strategije, što može poboljšati raspoloženje, energiju, reproduktivno zdravlje i više. Ona tvrdi da mnoge žene trpe od hormonskog disbalansa, što može dovesti do simptoma poput PMS-a, endometrije, neredovitih ciklusa, infertiliteta i drugih zdravstvenih problema.

Osim toga, govori o korištenju prirodnih metoda, poput adaptogena biljaka, nutrijenata i hormonskih korekcija. Ove metode služe kako bi se pomoglo u balansiranju hormona. Ističe važnost povezivanja s praktičarima integrativne medicine koji će moći pružiti stručan savjet o tome kako se najbolje balansirati hormone.

Osnaživanje

Knjiga je napisana sa željom da žene preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i da se osnaže da razumiju i upravljaju svojim hormonalnim stanjima. Vitti pruža praktične savjete i informacije o tome kako hormoni utječu na tijelo i kako ih možemo regulirati pravilnom prehranom i aktivnostima. Knjiga pomaže ženama da shvate kako njihovo tijelo funkcionira i kako se može osnažiti kroz pravilnu prehranu i životni stil. Kroz ovu knjigu autorica daje ženama osjećaj da su u stanju preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i učiniti promjene koje su potrebne za bolje zdravlje i dobrobit.

Detaljnost

Knjiga je napisana vrlo detaljno, pa čitateljice mogu detaljno naučiti o svom tijelu i njegovim procesima te kako na njih utječu različiti faktori. “Ženski kod” sadrži informacije o različitim dijetama i prehrambenim planovima koji se preporučuju za hormonalnu ravnotežu. U knjizi se, također, daju detaljni planovi i recepti za hranu koja pomaže u regulaciji hormona.

Knjiga ima za cilj osnažiti žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i žive u skladu sa svojim prirodnim hormonskim ciklusima. Iako je knjiga namijenjena ženama, mogu je pročitati i muškarci kako bi naučili kako podržati svoje partnerice u brizi za zdravlje. Važno je imati na umu da svaka knjiga ima svoj kontekst i perspektivu, i da čitanje knjige “Ženski kod”neće automatski dati muškom čitatelju potpuno razumijevanje svih apekata ženskog iskustva.

zenski kod

Hrvatski prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić

Više preporuka za čitanje pronaći ćeš ovdje.