Kako pronaći vremena za čitanje ako imaš malu djecu - Ljepota čitanja
čitanje
blog roditeljstvo Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Kako pronaći vremena za čitanje ako imaš malu djecu

Čitanje knjiga je važna aktivnost koja pomaže u razvoju govora, pismenosti, kreativnosti, a potiče i lučenje hormona sreće. Međutim, kada imaš malu djecu, može biti teško pronaći vremena za ovu aktivnost. No, postoje načini na koji možeš uskladiti čitanje s brigom o djeci.

Jedan od načina da pronađeš vremena za čitanje je da se dogovorite sa suprugom/partnerom da se smjenjujete u čuvanju djece. Na ovaj način, svaki od vas ima vremena za sebe, što znači da možeš provesti neko vrijeme u čitanju. Također, možeš iskoristiti vrijeme za čitanje kada tvoja djeca spavaju.

Alternative čitanju fizičkih knjiga

Ako ti je teško pronaći vremena za čitanje fizičkih knjiga, možeš isprobati slušanje audio knjiga. Aplikacije poput Audible-a ili Audiobooks.com omogućuju ti da slušaš knjige svom pametnom telefonu ili tabletu, što znači da možeš čitati knjige dok npr. radiš kućanske poslove ili voziš automobil (umjesto radija).

Naravno, ako si čitatelj koji uživa s knjigom u rukama, možeš isprobati čitanje u kratkim intervalima, kao što su 10-15 minuta svaki put kada tvoja djeca spavaju ili kada imaju vremena za samostalnu igru. Osim toga, možeš isprobati čitanje knjiga za djecu koje te zanimaju, tako će i tvoja djeca biti uključena u čitanje.

Izvor: Unsplash
Kratki savjeti koji će ti pomoći da pročitaš knjigu
  • Pronađi trenutke u danu kada imaš malo više vremena, kao što su rano ujutro ili navečer nakon što djeca zaspu.
  • Ako imaš malo vremena za čitanje, pokušaj čitati kraće knjige ili slušaj audio knjige.
  • Iskoristi vrijeme čekanja za čitanje, kao što su čekanje u redu ili na autobusnoj stanici.
  • Ako si u mogućnosti, podijeli brigu o djeci sa suprugom ili partnerom kako bi imao više vremena za sebe.
  • Pronađi vrijeme za čitanje tijekom dana, na primjer tijekom ručka ili kratkog odmora od posla.
  • Ako je moguće, uključi djecu u svoju naviku čitanja tako da im čitaš priče prije spavanja ili da im pružiš priliku da čitaju knjige sami.

U svakom slučaju, važno je da pronađeš način da čitanje ostane dio tvojeg svakodnevnog života, čak i kada imaš malu djecu. Čitanje knjiga pomaže u razvoju tvog uma i daje ti vrijeme za opuštanje i oslobađanje stresa. Također, kada djeca vide da i ti čitaš, vjerojatno će se poželjeti uključiti. A kako čitanje knjiga s djecom utječe na njih, pročitaj ovdje.

čitanje
Izvor: Unsplash
book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac