blog roditeljstvo
Ljepota Čitanja  

Zašto trebaš čitati knjige s djecom

Čitanje knjiga ima mnogo pozitivnih utjecaja na djecu. Upravo čitanje djeci pomaže u razvoju govora i pismenosti. Kada djeca čitaju knjige, oni se susreću sa različitim riječima i gramatičkim pravilima, što im pomaže u razumijevanju jezika i poboljšava njihove sposobnosti komunikacije.

Čitanje poboljšava kognitivne sposobnosti djece. Kada djeca čitaju knjige, oni razvijaju sposobnosti kao što su koncentracija, razumijevanje i pamćenje. Ovo pomaže u razvoju intelektualnih sposobnosti djece i poboljšava njihove sposobnosti učenja.

Treće, čitanje poboljšava emocionalno i socijalno zdravlje djece. Kada djeca čitaju knjige, oni se susreću sa različitim likovima i situacijama, što ih pomaže u razumijevanju emocija i socijalnih odnosa. Ovo pomaže u razvoju emocionalne inteligencije djece i poboljšava njihove sposobnosti za rad sa drugima.

Osim toga, čitanje knjiga poboljšava kreativnost i maštu djece. Kada djeca čitaju knjige, oni se upoznaju sa novim svjetovima i idejama, što potiče njihovu maštu i kreativnost.

Izvor: Canva

Kako čitati knjige s djecom?

  1. Počnite rano: Čitanje knjiga s djecom od najranije dobi pomaže im u razvoju govora i pismenosti.
  2. Izaberite knjige koje će ih zanimati: Izaberite knjige koje su prilagođene njihovoj dobi i interesima. Djeca će biti više motivirana za čitanje knjiga koje ih zanimaju.
  3. Razgovarajte o knjizi: Razgovarajte s djetetom o knjizi nakon što pročitate poglavlje ili cijelu knjigu. Ovo će poboljšati njihovo razumijevanje i pamćenje knjige.
  4. Pokažite im da je čitanje zabavno: Pokažite im da čitanje može biti zabavno i uzbudljivo. Čitajte knjige na različite načine, koristeći različite glasove za likove i dramatizirajte priču.
  5. Uključite ih u proces čitanja: Uključite ih u proces čitanja tako što ćete ih pitati da vam pomognu u pronalaženju riječi ili da vam pomognu u razumijevanju priče.
  6. Pristupajte svakodnevno: Pristupajte čitanju svakodnevno, iako možda nećete pročitati cijelu knjigu. Čak i kratki periodi čitanja svakodnevno će pomoći djetetu u razvoju njegove sposobnosti čitanja.
  7. Budite uzor: Djeca će se ugledati na vas i vaše navike. Ako ih vidite kako čitaju knjige, oni će biti više motivirani da to i oni rade.
  8. Dajte im pristup knjigama: Osigurajte im pristup knjigama tako što ćete ih kupiti ili im omogućiti pristup knjižnici.
  9. Budite strpljivi: Ne očekujte da će dijete odmah postati veliki čitatelj. Potrebno je vrijeme da se razviju njihove sposobnosti čitanja i navika.
  10. Pričajte o knjigama koje ste pročitali: Podijelite svoje mišljenje o knjigama koje ste pročitali s djetetom, tako da se može raditi o

Čitanje knjiga ima mnogo pozitivnih utjecaja na djecu, pomaže im u razvoju govora i pismenosti, poboljšava kognitivne sposobnosti, emocionalno i socijalno zdravlje, kreativnost i maštu. Roditelji i skrbnici trebaju poticati djecu da čitaju knjige i pružiti im pristup knjigama i različitim vrstama čitanja.

Preporuka knjige

“PRIPOVIJEDANJE PRIČA JEDNA JE OD NAJSTARIJIH I TEMELJNIH VJEŠTINA POZNATIH ČOVJEČANSTVU, BEZVREMENSKI RODITELJSKI ALAT KOJI POMAŽE OBITELJIMA SLAVITI ŽIVOTNE RADOSTI, PREBRODITI IZAZOVE I ODGAJATI ZDRAVU, SRETNU I SAMOPOUZDANU DJECU.”

Više preporuka za čitanje pronaći ćeš ovdje.