Kako potaknuti dijete na čitanje knjiga - Ljepota čitanja
dijete i lektira
blog roditeljstvo Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Kako potaknuti dijete na čitanje knjiga

Čitanje knjiga je važna aktivnost koja pomaže u razvoju djece, poboljšava njihove jezične vještine i povećava kritičko razmišljanje. Međutim, s novom generacijom djece koja je okružena tehnologijom i koja sve više uči iz digitalnih izvora, postaje sve teže potaknuti dijete na čitanje knjiga.

Jedan od najboljih načina da potakneš dijete na čitanje knjiga, je da se stvori pozitivna atmosfera oko čitanja u kući. Roditelji mogu pokazati svoje osobno uživanje u čitanju knjiga tako što će sami čitati knjige u slobodno vrijeme i razgovarati o njima s djetetom. Osim toga, roditelji mogu poticati dijete na čitanje knjiga tako što će mu davati knjige kao poklone za rođendane i druge prigode.

Drugi način da se potakneš dijete na čitanje knjiga je uključivanje u aktivnosti vezane uz knjige. To može uključivati ​​čitanje priča prije spavanja, posjećivanje knjižnica i knjižara te sudjelovanje u programima čitanja u školi i lokalnoj zajednici.

Izvor: Canva

Što je s izborom knjiga?

Izbor knjiga također igra važnu ulogu u poticanju djece na čitanje. Dijete treba imati knjige koje su zanimljive i povezane s njegovim interesima. To mogu biti ​​knjige o sportu, avanturama, znanosti ili umjetnosti. Roditelji i učitelji mogu pomoći djetetu da pronađe knjige koje su pogodne za njegove interese i razinu čitanja.

Tehnologija kao poticaj za čitanje

Tehnologija može biti korištena kao alat za poticanje čitanja kod djece. Postoji mnogo aplikacija i digitalnih knjiga koje su dostupne za dijete, a koje će ga zainteresirati za čitanje. Međutim, roditelji trebaju biti svjesni da previše vremena provedenog pred ekranom može negativno utjecati na razvoj dječjeg mozga.

potaknuti čitanje
Izvor: Canva

Ako si učitelj ili profesor, ovdje pročitaj kako lektiru možeš pretvoriti u zanimljivu aktivnost, a više tekstova s ovakvom temom potraži na našem blogu.

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac