Kako zainteresirati dijete da čita lektiru - Ljepota čitanja
lektira i djeca
blog roditeljstvo
Ljepota Čitanja  

Kako zainteresirati dijete da čita lektiru

Školska lektira je važan dio obrazovanja jer pomaže u razvoju kritičkog razmišljanja, jezičnih vještina i razumijevanja kulture i društva. Međutim, mnoga djeca ne uživaju u čitanju školske lektire jer se čini dosadnom i nezanimljivom. Ako ste učitelj ili profesor, evo nekoliko savjeta kako biste potaknuli dijete na čitanje školske lektire.

Neka bude zanimljivo

Pokušajte osigurati da se školska lektira odabire na način koji je zanimljiv i povezan s interesima djece. To može uključivati ​​odabir knjiga koje su aktualne i relevantne za današnju djecu, kao i knjiga koje sadrže teme koje su važne za razvoj djeteta.

Možete koristiti različite metode poučavanja kako bi se osiguralo da dijete doista razumije i uživa u školskoj lektiri. To može uključivati ​​društveno-emocionalno poučavanje, rad u malim grupama, korištenje tehnologije kao alata za poučavanje ili razvijanje projekata vezanih uz školsku lektiru.

Kao učitelj ili profesor, pokušajte stvoriti pozitivnu atmosferu oko školske lektire. Uključite ​​razgovore o knjigama, pisanje osvrta, sudjelovanje u književnim klubovima i druge aktivnosti koje potiču dijete da se angažira u školskoj lektiri.

Vrlo je važno dati djetetu izbor u tome kako će školsku lektiru pročitati. To može uključivati ​​čitanje knjige na papiru, čitanje elektroničke knjige ili slušanje audio knjige. Budite otvoreni prema izboru.

Dopustite djetetu da se angažira u različitim aktivnostima vezanim uz školsku lektiru, kao što su rad u grupi, pisanje eseja ili izvedba predstave.

Izvor: Canva

Kako roditelji mogu potaknuti dijete na čitanje lektire

 1. Podsjetite dijete na važnost čitanja za razvoj jezika i razumijevanja svijeta.
 2. Pronađite knjige koje su zanimljive za dijete i dopustite mu da ih bira.
 3. Uključite dijete u raspravu o knjizi nakon što ju pročita.
 4. Organizirajte zajedničko čitanje knjige i raspravljanje o njoj s drugim članovima obitelji ili prijateljima.
 5. Ako je moguće, pokušajte pronaći filmsku ili televizijsku adaptaciju knjige koju je dijete pročitalo i pogledajte je zajedno.
 6. Podsjetite dijete na kraju koliko je zadovoljstva i znanja dobilo čitanjem.
 7. Uključite dijete u aktivnosti kao što su kreativno pisanje ili izrada komičnih stripova na temelju knjige koji će potaknuti njihovu maštu i interes za knjigu.

Čitanje lektire je važan dio školskog obrazovanja, jer pomaže u razvoju jezika i razumijevanju svijeta. Da biste potaknuli dijete da čita lektiru, potrebno je pronaći knjige koje su zanimljive za dijete i uključiti dijete u raspravu o knjizi nakon što ju pročita.

Novije knjige koje biste mogli uvrstiti u lektiru

 • Jelena Kastaneti – Živjeti
  Ovaj je roman odličan izbor jer prikazuje toplu, ali i tešku priču o obitelji, prijateljstvu i ljubavi. Govori o djetinjstvu, moći, neimaštini, snovima i gubitku. Djeca će naučiti o snazi prešućenih riječi kad ih je trebalo izgovoriti i o mnoštvu izgovorenih kad je trebalo prešutjeti.
 • Suzanne Collins – Igre gladi
  Ova knjiga govori o postapokaliptičnom svijetu u kojem se djeca boriti za preživljavanje u brutalnom natjecanju. Dijeca će naučiti o žrtvama koje se traže u ratu i opstanku, kao i o važnosti solidarnosti i prijateljstva u teškim vremenima.
 • John Green – Greška u našim zvijezdama
  Ova knjiga govori o ljubavi između dvoje tinejdžera oboljelih od raka. Djeca će naučiti o životu i smrti, kao i o važnosti življenja u trenutku i ispunjavanja svojih želja.
 • Veronica Roth – Različita
  Ova knjiga govori o svijetu u kojem se ljudi moraju pridržavati određenih društvenih pravila i klasifikacija, a glavni lik se suprotstavlja tim pravilima. Djeca će naučiti o važnosti slobode i borbe za svoja uvjerenja.
  • James Dashner – Labirint: Nemogući bijeg
   Ova knjiga govori o grupi tinejdžera koji se bore za preživljavanje u labirintu punom opasnosti. Dijeca će naučiti o važnosti timskog rada i opstanka u teškim situacijama.
  • J.K. Rowling – Harry Potter
   Harry Potter knjige su sjajan izbor za djecu kako bi naučili mnogo toga o prijateljstvu, hrabrosti i borbi protiv nasilja. Osim toga, djeca će se susresti brojnim ljudskim slabostima, kao što su strah, ljubomora i pohlepa, te naučiti da se moraju s njima suočiti kako bi ih prevladali.
  • Rick Riordan – Percy Jackson i Olimpijci
   Djeca će naučiti o grčkoj mitologiji, kao i o pojmovima kao što su herojstvo, prijateljstvo, i izazovi koji se moraju prevladati u životu. Knjige su napisane uz humor i avanturu, što će dijete zabaviti dok uči. Također će se pozabaviti temama kao što su izazovi adolescencije, identitet i kako se prilagoditi promjenama u životu.
  • Kiera Cass – Izbor
   Ova knjiga govori o tinejdžerici koja se natječe za ruku princa u distopijskom društvu. Dijeca će naučiti o izborima koje moramo napraviti u životu i važnosti borbe za svoja uvjerenja.

  Kao i uvijek, važno je da se konzultirajte sa stručnjakom za književnost kako biste odabrali knjige koje su najprikladnije za lektiru.

  Ako vas zanima kako potaknuti dijete na čitanje, posjetite naš blog za više ovakvih tekstova.

  book cover mockup for Ljepota čitanja

  Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

  Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

  Ispuni obrazac