knjige i muskarci
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

10 knjiga koje bi svaki muškarac trebao pročitati – drugi dio

U prvom dijelu knjiga koje smatram da bi muškarac trebao pročitati, pisala sam ti o klasicima poput knjige 1984. Georgea Orwella, kao i o knjizi za koju bi svatko pomislio da nije za muškarce – Žene koje previše vole.
Danas ti donosim ostalih 5 knjiga koje nisu samo iz područja psihologije, već se tu nalaze i dva romana vrijedna čitanja za sve ljubitelje knjiga.

Jasper Juul – Biti otac, biti muškarac

Ova knjiga iz roditeljstva odnosi se prvenstveno na muškarce koji imaju djecu. Kada sam je čitala u njoj sam se i sama pronalazila. Roditeljstvo se možda i ne čini jednako za muškarce i žene, ali neki principi i smjernice su doista univerzalne kada je u pitanju zdrav odgoj djeteta. U ovoj će knjizi svaki muškarac pronaći utjehu i objašnjenja na pitanja vezana uz djecu, kao i odgovor na pitanje što je to važno kada si otac, odnosno, muškarac.

jasper juul
Jeff Feldhahn, Shaunti Feldhahn – Samo za muškarce

Ova knjiga daje vrlo jednostavne odgovore muškarcima koji smatraju da troše puno energije nastojeći shvatiti što žene žele. Jedno od najvećih odgovora i rješenja koje sam pročitala u ovoj knjizi je na pitanje “Kako je tvoj instinkt uzdržavatelja obitelji zapravo može povrijediti?”. Ova knjiga potkrijepljena je istraživanjima i pokazuje ti kako dekodirati ženina ponašanja i kako na njih odgovoriti. Knjigu svakako preporučam i ženama.

samo za muskarce
Iben Dissing Sandahl – Kako biti opušten roditelj

Knjiga koja govori o tome da je u odgoju djece važan upravo roditelj. Onaj roditelj koji će svojim ponašanjem djetetu biti pravi primjer. Roditelj koji je opušten, miran jer samo kao takav može steći nečije povjerenje. A ništa nije važnije od toga da naša djeca u nas imaju povjerenja. U knjizi ćeš naći brojne primjere kako roditelji ruše stare obrasce i odgajaju svoje dijete sa zanimanjem, opušteno i bez pritiska pretjeranih očekivanja.

kako biti opusten roditelj
Albert Camus – Stranac

Djelo kasnog modernizma, psihološki roman unutar kojeg je Camus razvio filozofiju apsurda. Vrhunsko djelo koje se čita za lektiru, prikazuje likove koji žive život po teoriji apsurda, odnosno koji prihvaćaju i traže smisao za sebe i druge. Knjiga u dva djela koja prikazuje misli lika na slobodi, kao i misli kada završi u zatvoru nakon što počini ubojstvo. Svaki muškarac trebao bi pročitati ovaj roman upravo zbog ispovijesti glavnog lika koji potpuno sam iščekuje svoju sudbinu.

stranac
Jack London – Zov divljine

Knjiga čiji je glavni lik pas Buck koji prilazi kroz brojne neugodne situacije tijekom života, te ga upravo te situacije formiraju od dobrog i zaigranog psića u snažnog i strašnog psa kojega se svi boje. Ali kao takav vrlo je brzo morao naučiti kako se treba ponašati i što mora činiti kako bi spasio vlastiti život. Upravo je ovaj avanturistički roman izvrsna knjiga za muškarce jer prikazuje Buckovu karakternu promjenu prikazana kroz brojne pustolovine.

zov divljine

Iako manje muškaraca čita i možda im ova djela nisu prvi izbor kada su knjige u pitanju, vjerujem kako bi se jednog dana barem neka od ovih knjiga trebala naći u njihovim rukama. Osim što se iz spomenutih romana mnogo toga može naučiti i shvatiti, ove su knjige poticatelji pozitivnih promjena. Svaku od ovih kniga jako volim, a one su ne samo knjige za muškarce, nego i obvezna literatura za žene.