knjige za muskarce
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

10 knjiga koje bi svaki muškarac trebao pročitati – prvi dio

Kada sam se našla u svijetu book blogera na Instagramu, primijetila sam kako ljude koje pratim čini većina žena. Razna su istraživanja pokazala da doista žene više čitaju. Postoji mnogo razloga zašto bi muškarci trebali čitati knjige. To uključuje poboljšanje komunikacijskih vještina, povećanje empatije, proširenje vidika, poboljšanje koncentracije i pamćenja, i razvoj kritičkog mišljenja.

Odlučila sam izdvojiti 10 naslova za koje mislim da bi svaki muškarac trebao pročitati. To nisu knjige koje žene ne mogu (i ne bi trebale) pročitati. One su univerzalne, ali tematikom savršeno odgovaraju literaturi s kojom bi muškarci trebali biti upoznati. Prvi dio predstavila sam u videu na Instagramu, a u nastavku ti donosim objašnjenja zašto.

Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši

Mladi hrvatski autor Kristian Novak već je napisao (po meni) savršena djela, a kako se čini, svako sljedeće mu je sve bolje.
Roman u kojem se javljaju čak četiri pripovjedača. Roman za kojeg pomisliš da je ljubavna priča, a zapravo je krimić koji otvara mnoga pitanja. Roman nakon kojeg se zapitaš “Jesam li ja dobra osoba?”
“Ali hrvatski autori….” – nema ALI. Ovo je djelo najbolje hrvatske književnosti.

George Orwell – 1984.

Klasik moderne književnosti. Futuristički roman u kojem je, rekla bih, Orwell predvidio smjer današnje civilizacije, a sve to ostvarilo se i prije 1984. Za razliku od nas čitatelja Orwell nije preživio 1984. godinu, ali je zbog snažne (mračne) vizije budućnosti ovaj roman postao kronološki termin i upozorenje budućim generacijama na stanje duha ljudske zajednice koja je danas obilježena strahom, nasiljem, nepravdom. Svakako preporučam pročitati i njegov odlični roman “Životinjska farma” .

Preveo: Antun Šoljan
Izdavač: Šareni dućan
Sun Tzu – Umijeće ratovanja

Ovo nije samo knjiga o taktikama na bojnome polju, vođenju, korištenju varki i lukavština. Ovo je knjiga koja govori o mudrostima koje možeš iskoristiti u stvarnom, sadašnjem životu.

Čitatelj iz ovog stoljeća pročitat će savjete namijenjene vojnoj upotrebi i uz mali stupanj mašte moći će apstrahirati temeljni smisao knjige kako bi ga primijenio u svom životu. Bez obzira na to je li sukob s kojim se želi suočiti ili neprijatelj kojeg treba pobijediti poslovni konkurent ili ‘cool’ klinac u srednjoj školi.

Prevela: Mirna Čubranić,
Nakladnik: Mozaik knjiga

“Učitelj Sun reče: Vrhunska odlučnost nije u dobivanju svake bitke, nego u poražavanju neprijatelja bez ulaska u boj”.

S poleđine knjige Umijeće ratovanja
Ryan Holiday – Ego je neprijatelj

Ego – najveći čovjekov neprijatelj koji je upropastio mnoge karijere, uništio veze, a sve poteškoće iz života uvećao do razine nesavladivosti. Knjiga koju muškarac mora pročitati kako bi prepoznao ovog unutarnjeg neprijatelja. Ne, ne želim reći da svi muškarci imaju problema s egom, nego smatram da je knjiga izvrstan vodič namijenjen svima onima koji žele prepoznati, a na kraju i prihvatiti postojanje ovog neprijatelja.

Prevoditelj: Juraj Gerovac
Nakladnik: Koncept izdavaštvo j.d.o.o
Robin Norwood – Žene koje previše vole

Da, mnogi se pitaju zašto je ova knjiga na popisu knjiga koje bi trebao pročitati muškarac. Prije svega, ova knjiga razjašnjava kako razlikovati štetnu i zdravu ljubav. Autorica otkriva bol ovisničke ljubavi o kojoj je razgovarala s mnogim ženama – a i muškarcima – spomenutim u ovoj knjizi. Ne samo da će se mnoge žene “pronaći” u ovoj knjizi, u njoj će se pronaći i muškarci koji su bili sa ženama koje previše vole. Pa možda neke stvari i muškarcima “sjednu na svoje mjesto”.

Prevela: Vida Živković,
Nakladnik: Planetopija

U drugom dijelu uskoro ti pišem o ostalih pet knjiga, a koje su to knjige možeš pogledati na videu ispod ili na Instagram Reels Ljepota čitanja.

5 knjiga koje bi svaki muškarac trebao pročitati, drugi dio