travanj
Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Travanj: Čitamo knjige s bijelom naslovnicom

Travanj je mjesec bijele boje – boje koja u različitim kulturama ima toliko različitih značenja, stoga su i knjige različite tematike pokrivene bijelim naslovnicama. A zašto je travanj mjesec bijele boje pročitaj u nastavku…

Boje mogu imati različitu simboliku u različitim kulturama.  I ne samo to, već svaka osoba ima jedinstveno iskustvo sa svakom bojom, stvarajući osobnu simboliku.

U zapadnim kulturama bijela simbolizira čistoću, mir, čistoću i djevičanstvo, zbog čega mladenke obično nose bijelu haljinu na dan vjenčanja.
U istočnjačkim kulturama bijela simbolizira žalost, prolaz u novi život i lošu sreću.
U Indiji, udovice tradicionalno smiju nositi samo bijelo.
U Brazilu predstavlja mir i čistoću i tradicionalno se nosi u novogodišnjoj noći.
U Peruu, bijela je povezana s dobrim zdravljem i anđelima.
I u Bibliji se boje koriste za prenošenje značenja, a bijela se obično povezuje s nevinošću, poštenjem, čistoćom i otkupljenjem grijeha. Od svih boja u Bibliji, bijela je jedina povezana sa svjetlom.

Bijela je savršena ravnoteža svih boja, što je čini nepristranom i neutralnom. A koji je kamen rođenja u travnju? Radi se dijamantu. Prekrasnom kamenu koji je otkriven u Indiji 400 godina prije Krista.

Dijamant potječe od grčke riječi ‘Adamas’, što znači nesalomiv ili nepobjediv.

Jasno je da se ovo ime zadržalo jer je dijamant najtvrđa prirodna tvar na Zemlji. Dijamant je toliko tvrd da ga može rezati samo drugi dijamant, tako da se alati rezača dijamanata obično sastoje od rubova s dijamantnim oštricama ili diskova koji su obloženi dijamantnom prašinom. Drugim riječima, dijamant je 58 puta tvrđi od sljedećeg najtvrđeg minerala na Zemlji – minerala korunda. [1]

Izvor: Colors explained

Dijamant i bijela boja simboliziraju romantiku, nevinost i vjeru. Budući da su prozirni dijamanti najpopularniji, službena boja za travanj je kristalno čista/bijela. Stoga sam za tebe odabrala knjige upravo s jako bijelim naslovnicama.

Knjige sam svrstala po kategorijama / žanrovima kako bi ti lakše bilo odabrati ono što najviše voliš čitati. Na Instagram profilu Ljepota čitanja prati objave vezane uz ovaj izazov jer postoji mogućnost da na kraju godine upravo ti osvojiš jednu knjigu. Koristi hashtagove #ČitamBijelo i #ČitamBijeluKnjigu i svakako

Ovdje možeš pogledati koja boja je bila boja prethodnog izazova.