akvamarin
Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Ožujak u plavom – Zašto u ožujku čitamo plave knjige?

Ožujak je mjesec za čitanje knjiga u plavoj boji. Na Instagramu ćeš pronaći izazov #ČitamPlavo #ČitamPlavuKnjigu te preporuke odličnih knjiga za ovaj mjesec.

Zašto plavo?

Prije svega, kamen rođenja za one rođene u ožujku je aquamarine (akvamarin), stoga je to i glavna boja mjeseca. Plava boja je simbol povjerenja, opuštanja, odgovornosti…

Vjerojatno ste vidjeli kako mnogi lideri nose nešto plavo, odijela, kravate, to je zato jer je plava boja i znak autoriteta. Plava boja nalazi se svuda… More, nebo po danu, nebo po noći…

Akvamarin je prekrasan dragi kamen koji potječe od “aqua marina”, što znači morska voda. Boja morske vode, odnosno plava boja, pada na pamet kada pogledate u dragi kamen ožujka. Poput onih rođenih u ožujku, simbolika akvamarina od davnina je povezana s oceanom. Kamen je odraz mira i spokoja mora.

U rimsko doba, ovaj dragi kamen simbolizirao je ozdravljenje i opuštanje. Rimski liječnici običavali su namakati akvamarin u vodi kako bi pomogli u liječenju trovanja, prejedanja, nadutosti i drugih bolesti želuca. Pacijent je morao piti vodu u kojoj je bio natopljen kamen akvamarina.

Osim toga, pomorci su nosili akvamarin za zaštitu i sigurna putovanja. Prema legendi, sirene nose ovo plavo kamenje kao ukrase, pa je stoga ono povezano sa srećom.

Također, akvamarin je nekada bio popularan dragi kamen za svadbene darove jer se kamenje u ovoj boji povezuje s trajnom ljubavlju i bračnom srećom. Danas, je poznato da mladenka na svadbi mora nositi i nešto plavo.

Tko su osobe rođene u ožujku i kakve knjige vole?

Osobe rođene u ožujku poznate su po svojoj smirenosti, duhovnosti, duhovitosti i sposobnosti da se usklade sa svojim emocijama. Uvijek teže ravnoteži u životu, osobito emocionalnom, pa je ova boja savršena za njih.

Osobe rođene u ožujku veliki su osjetljivci tako da će im se uvijek svidjeti knjige na emocionalnoj razini. Knjige koje će ih “emocionalno uništiti”. Također, vole i “jake” knjige, klasike poput knjiga “Male žene”, “Ptice umiru pjevajući”, a ni krimi romani neće biti na odmet.

Osobe rođene u ožujku pune su strasti, zato ako ovaj mjesec idete na rođendan knjigoljupcu, a ne znate koje knjige voli sigurna sam da nećete pogriješiti s nekom dramom ili knjigom koja ostavlja snažan dojam. Svakako preporučam knjigu Unravel the Dusk od Elizabeth Lim.

Leave A Comment