anomalija knjiga
Recenzije
Ljepota Čitanja  

Anomalija – Knjiga zbog koje moraš upregnuti moždane vijuge

Anomalija definitivno nije knjiga koju možeš pročitati bez da upregneš moždane vijuge. Čita se sporo, ali unatoč tome održava punu pažnju i ni u jednom trenu nećeš pomisliti da je odložiš na policu.

Vrhunski triler koji će te u svakom poglavlju podsjetiti na vrijeme u kojem živimo i kontroverzna pitanja s kojima se susrećemo u moderno doba. Pisac, Herve Le Tellier, pomalo sarkastičnim tonom obrađuje teme poput: Vodstvo u najvećim državama svijeta, pandemija, teoretičari zavjera, seksualnost, prikrivanje pedofila, religijski stavovi… 

Iako početak knjige navodi na potpuno drugačiji tijek, svaki lik u knjizi na neki način pridonosi obradi navedenih kontroverznih pitanja. Potrebno je pažljivo čitati ime svakog lika jer se u konačnici svi isprepliću kroz događaj pada aviona, odnosno, Air France broj 006 Pariz – New York koji zapada u totalno neobjašnjivu oluju! (likova ima poprilično). 

Prije nego kreneš s čitanjem, pripremi si papir i olovku – za hrpu dubokoumnih rečenica i skrivenih pouka koje će te navesti na razmišljanje.

Ništa. Siromašni nemaju ništa, bogatima ne treba ništa, a ako ništa ne jedemo umiremo.”

Naslov knjige u početku aludira na povezanost s jednim od likova Victorom Mieselom koji prije nego okonča svoj život napiše svoj sedmi roman pod nazivom „Anomalija.“ Kroz ostala poglavlja pisac daje naslutiti da je zapravo čitavo ovo djelo jedna „anomalija“ koja  ima duboko značenje i povezanost s radnjom, a na tebi je da odabereš koje značenje ima za tebe.

Iako se čini da nam pisac govori o znanosti, zapravo, znanstvene činjenice obrađuje površinski kroz svoja razmišljanja uz pomoć nekih poznatih djela, filmova i serija, što bi te moglo potaknuti da pogledaš i/ili pročitaš naslove koje Herve Le Tellier  tako rado spominje u svojoj uspješnici.

Ako si obožavatelj serije “Black Mirror” ova knjiga će ti biti pravi užitak. Ispreplitanje i prožimanje različitih žanrova (znanstvene fantastike, trilera, ljubavne priče, introspektivnog djela), dovodi ovo djelo do prave intelektualne zagonetke i usudila bih se reći misaonog eksperimenta.

Čitajući Anomaliju, više puta bi se mogao zapitati postoje li u stvarnom životu  stvari kojima mi „obični smrtnici“ nemamo pristup, upravlja li svijetom „netko iznad“ te imamo li zaista kontrolu nad onime što se upravo događa?

Knjiga definitivno otvara vidike i navodi na kritičko razmišljanje o poimanju svijeta, ljudi i onoga što jesmo.

ulomak anomalija

Stvara dojam neke vrste opreznosti prema shvaćanju ljudi, što odlično  prikazuje lik s početka knjige – Blake. Jedan obiteljski čovjek – voditelj restorana koji je zapravo plaćeni ubojica. Najvažnija mu je tajnovitost i diskrecija, te posjeduje iznimnu sposobnost prerušavanja.

Što bi napravio/la da iznenada upoznaš još jednog sebe s jedinom razlikom u sjećanju u razdoblju od 3 mjeseca? 🙂

Do sada nisam pročitala niti jedno djelo Hervéa  Le Tellier, ali me nimalo ne  iznenađuje da je za “Anomaliju”  dobio je prestižnu nagradu Goncourt.


Napisala: Ana Bulut Križić
Obradila: Petra Jukić

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Svaki mjesec donosim ti ideju za čitanje, a ove knjige su moja preporuka mjeseca.

Klikni i saznaj