advent
Recenzije
Ljepota Čitanja  

31 promišljanje koje se čita u prosincu

Vjerojatno se osjećaš iscrpljeno i umorno. Svake godine moraš se suočiti s dolaskom tog velikog kršćanskog blagdana – Božića. Uvijek ti je na pameti sto stvari, od čišćenja pa do pripremanja ručka i obilaženja rodbine.

U cijeloj toj priči zaboravio si na onu najvažniju – priču o Isusovom rođenju. Ovo nije obična priča, onu koju možeš pročitati u svakoj knjizi ili slikovnici, ovo je poziv da se usredotočiš na njezinu istinsku vrijednost. Knjiga koja se čita tijekom prosinca, ali je toliko nadahnjujuća, dovoljno provokativna i unikatna da je možeš čitati tijekom cijele godine.

“Lako je biti ciničan u vezi Božića.” I lako se zaokupimo raznim očekivanjima, pa dozvolimo sebi i razuzdanost tijekom ovog razdoblja u godini.

Zbog toga često možeš čuti komentare, a koje si možda i sam nekada izustio – kako ti ide na živce sva ta hajka. Ali opet, trenutak kada kitiš božićnu jelku s obitelji, osjećaš se ispunjeno i sretno, slušaš božićne pjesme i provodiš druge tradicionalne običaje.

Ovo je knjiga koja upravo prati tu tradiciju i sadržava trideset i jedno promišljanje koje možeš čitati u prosincu. Ipak, ako ti se baš jako svidi (kao i meni), pročitat ćeš je u jednom dahu.

Knjiga koja će ti dugo ostati u sjećanju prolazi kroz najpoznatiju priču o Isusovom rođenju, a nije namijenjena samo onima koji su vjernici, nego i svima koji misle da to nisu. Pozivam da je pročitaju i oni koji ne prate takvu tradiciju i ne smatraju se vjernicima.

Knjiga koja se dijeli. Knjiga koja se čita iznova i iznova.

Nakon čitanja ove knjige sigurna sam da ćeš je poželjeti s nekime podijeliti, proslijediti je dalje, a makar ispričati svoje iskustvo u vezi s ovom knjigom. Sigurna sam da ćeš je cijeniti jer najbolje priče vrijedne su prepričavanja.

Na početku knjige autor nas poziva da se ovog Božića usredotočimo na priču o Isusovom rođenju. Poziva nas da odvojimo malo vremena te da tijekom četiri tjedna čitamo ova promišljanja.

Ukoliko ti je ova priča već jako dobro poznata i znaš je vrlo detaljno, pozivam te (kao i sam autor), da se otvoriš i da je sagledaš na drugačiji način.

Željela bih da prema ovoj knjizi pristupiš otvorenog uma, te da se prepustiš jednoj nevjerojatnoj stvari, jednom nevjerojatnom trenutku koji se zove ADVENT.