blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Zanimljivosti iz romana “Ptice umiru pjevajući”

Predivan klasik. Knjiga koja je osvojila svijet svojim prvim izdanjem, a beskrajno osvaja i dalje. U mnogim prekrasnim izdanjima, naslovnica ove knjige je najdivnija naslovnica koju sam vidjela u posljednje vrijeme. U ovom tekstu ti donosim zanimljivosti vezane uz ovaj predivni povijesni, obiteljsko-ljubavni roman.

Autorica romana je Colleen McCullough, rođena 1937. godine. Preminula 2015. godine u dobi od 77 godina.
C. McCullough napisala je nacrt romana za samo šest tjedana, a pripada sljedećim žanrovima: ljubavna novela, obiteljska saga, povijesna fikcija.
Izvorno ime romana je The thorn bird, a obuhvaća radnju više od pola stoljeća (1915. – 1969.).

Thorn bird (Anumbius anumbii) je mala južnoamerička ptica koja gradi veliko i složeno gnijezdo od grančica i trnja.
“Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u svom životu, ljepše nego bilo koji drugi stvor na ovoj zemlji. Od trenutka kad napusti gnijezdo ta ptica traži trnovito drvo, i nema mira dok ga ne nađe. Uvuče se među njegove divlje, isprepletene grane, i pjevajući nabode svoje tijelo na najduži, najoštriji trn. Dok umire, njen bol prerasta u pjesmu daleko ljepšu od pjesme slavuja i ševe. Cijena te predivne pjesme je život, ali čitav svijet zastaje da sluša, a Bog na nebu se osmjehuje. Jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo pod cijenu velike boli…ili bar tako kaže legenda.” – Ptice umiru pjevajući

Vrlo napeta i zanimljiva radnja

SPOILERI u nastavku teksta

U romanu, dvadesetosmogodišnji otac Ralph de Bricassart susreće malu Meggie, djevojčicu od 10 godina za koju se godinama brine, a u nekom trenutku shvaća da se u nju zapravo zaljubio. Nakon niza dogažaja, otac Ralph je bio prisiljen birati između žene koju voli i Crkve kojoj se zakleo, a zbog svojih ambicija (da postane kardinal i da se obogati) odriče se ljubavi i odlazi u Rim.

U knjizi se stalno spominje boja ružinog pepela. Te je boje bila Meggiena haljina na rođendanskoj zabavi Mary Carson, a koja predstavlja simboliku zabranjene ljubavi između svećenika i žene, odnosno Ralpha i Meggie.

Mary Carson je Meggiena teta koja je odmah “pročitala” Ralpha, shvatila je da se zaljubljuje u Maggie, a znala je da je vrlo ambiciozan, zbog čega ga je željela ‘uništiti’.

Iz tog je razloga svu svoju imovinu prepisala na Crkvu i oca Ralpha jer je znala da će se on odlučiti za novac umjesto ljubavi. Kroz uvjete koje je postavila u svojem pismu oporuke, imovinom od 13 milijuna funti smio je upravljati jedino otac de Bricassart. Iznos imovine koju je Mary Carson ostavila Crkvi iznosila je 13 milijuna funti.

Sretno – nesretna priča koja će se zauvijek čitati

Meggie je bila jedina kćer svojih roditelja, a njezina majka je, uz nju, imala još 9 sinova. U romanu su Maggie i Ralph imali aferu, ali na kraju knjige nisu završili zajedno. Njihova ljubav i njihovi susreti su u knjizi doista predivno opisani. Toliko je bilo jednostavno zamišljati njih dvoje, kao i krajolik. Osobito je divno opisivana Drogheda, imanje koje se spominje u knjizi i u njoj predstavlja farmu ovaca u Australiji. Drogheda zapravo postoji i to je grad u Irskoj.

Leave A Comment