citam zeleno
blog
Ljepota Čitanja  

U svibnju prilika za novi početak

Kamen rođenja u svibnju je Emerald, kamen zelene boje koji predstavlja ponovno rođenje, novi početak. Upravo je iz tog razloga zelena boja mjeseca, a kojom ćemo obilježiti novi izazov #ČitamZelenuKnjigu.

Boja života, prirode i energije, sigurnosti i plodnosti, boja koja se tradicionalno povezuje i s novcem te financijama je upravo zelena boja. Ako ste jedni od onih koji imaju osjećaj da im čitalačka godina i nije krenula kako treba, ako niste zadovoljni pročitanim iz mjeseca u mjesec – svibanj je prilika za novi početak.

Svi mi ponekad trebamo malu (ili malo veću) pauzu od čitanja, jednako kao i u svemu što radimo, pa tako i od čitanja. Moram priznati da je moja čitalačka godina krenula jako dobro, a onda mi je bio potreban “restart”. Ne samo od svih knjiga, nego i od žanra kojeg najčešće čitam, od suradnji, Instagrama i bloga.


Uz povezanost zelene boje s obnovom, rastom i nadom, često zelena označava i nedostatak iskustva i potrebu za rastom. Zelena također označava novi rast i ponovno rođenje, uobičajeno u proljetnoj sezoni kada se sve biljke vraćaju u život sa svježim rastom i životom nakon hladnih zimskih mjeseci. Upravo je tako i s Ljepotom čitanja, a preporučam i vama novi početak ako imate osjećaj da ste zapeli.

Zelena boja na nas ima fizički i psihički utjecaj, stoga se ona smatra opuštajućom i umirujućom bojom, a isto tako i bojom mladosti. Boja koja ublažava anskioznost, depresiju, nervozu, a sa sobom nosi osjećaj nade. Donosi zdravlje, suosjećanje, samokontrolu i sklad.

Zato ti donosim preporuku knjiga koje možeš pročitati u ovom restart mjesecu. Ukoliko ti je potreban restart, svakako preporučam Bucaya i njegovu knjigu “Put duhovnosti”. Ako imaš osjećaj da si malo izgubila nadu i put ili tvoja glava konstantno vrti tisuću misli pročitaj “Nekuroćenu” ili “Kako manje misliti”.
Ako nisi od psihologije, svakako se opusti i nasmij uz roman “Priča bez kraja”, a Novakov roman “Črna mati zemla” te Orwellow “1984.” pročitaj ako si željan maestralnih djela hrvatske književnosti ili klasika.

Sigurna sam da tvoja knjiška galerija sadržava barem jednu zelenu knjigu kojom bi mogao odgovoriti na izazov #ČitamZeleneo #ČitamZelenuKnjigu. Uživaj u čitanju i resetiraj se 😀

Ovdje pogledaj prošle izazove

Pogledaj druge preporuke