mračne knjige
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Tamna strana ljudskog iskustva

Knjige s mračnom temom su često bolne i stvaraju knedlu u grlu ili grč u želucu, ali one su itekako važne jer nam pomažu da se suočimo s tamnom stranom ljudskog iskustva te problemima koje bi inače mogli ignorirati ili minimizirati. Također, one nas mogu naučiti važnim lekcijama i pomoći nam da se razvijemo kao ljudska bića.

Knjige s mračnom temom su one koje se bave temama poput smrti, bolesti, nasilja, depresije i slično. One nas mogu potaknuti na razmišljanje o životu i smrti, ljudskim emocijama i poteškoćama koje svatko od nas može doživjeti.

Čitanje knjiga ove tematike može biti teško, ali isto tako i korisno. One nas mogu pogoditi emocionalno i potaknuti na razmišljanje o stvarima koje bismo inače mogli ignorirati. Čitanje takvih knjiga također nam može pomoći da se bolje razumijemo i da se nosimo s teškim situacijama u našem životu.

Emotivno zahtjevne

Važno je zapamtiti da knjige s mračnom temom mogu biti emotivno zahtjevne i da je važno pratiti svoje emocije tijekom čitanja. Ako se osjećate preopterećeno ili depresivno, trebali biste pauzirati i razmisliti o tome želite li nastaviti čitati.

Također, važno je biti svjestan da knjige s mračnom temom mogu biti traumatične i da neke teme mogu biti previše teške za pojedine čitatelje. Ukoliko se osjećate nesigurno ili neugodno zaustavite čitanje.

Možeš pokušati pročitati neke od takvih knjiga i vidjeti kako one utječu na tebe. Ako ti nije ugodno, pronađi žanr ili temu koja bi ti više odgovarala u tom trenutku.
U nastavku ti donosim nekoliko preporuka knjiga s mračnom i važnom temom:

“Nijema pacijentica” Alex Michaelides – Ovo je triler o ženi koja je ubila svog muža, a onda prestala govoriti. Terapeut pokušava saznati što se stvarno dogodilo kroz njenu prošlost i unutrašnji monolog.


“Iznad svega” – Rihttps://fraktura.hr/iznad-svega.htmlchard Powers – ovo je roman o ljudima koji se bore za očuvanje šuma i istovremeno se bave svojim osobnim problemima. Radnja se odvija u različitim vremenskim periodima i na različitim lokacijama širom Sjedinjenih Država.


“Normalni ljudi” – Sally Rooney – ovo je ljubavna priča o Conoru i Mariann koja se odvija kroz njihovo vrijeme u srednjoj školi i fakultetu. Oni se međusobno privlače, ali i odbacuju zbog svojih različitih socijalnih i emocionalnih poremećaja.


“Vanessa moja crna” – Kate Elizabeth Russel roman koji govori o odnosu između tinejdžerice, Vanesse, i njenog učitelja, Jacoba Stranea, koji je pun različitih emocija, uključujući ljubav, požudu i manipulaciju. Knjiga ima mračnu temu jer se bavi teškim i zabrinjavajućim temama, poput seksualnog zlostavljanja i krivice, te se bavi posljedicama takvog ponašanja na život glavne junakinje.


“Daisy Jones i šestorka” – Taylor Jenkins Reid – ovo je fiktivna biografija benda The Six, kroz intervjue sa članovima benda i ljudima iz njihovog okruženja. Priča govori o usponu i padu benda, kao i o njihovim osobnim problemima i odnosima.

Kada čitate knjige s mračnom temom, važno je imati na umu da one mogu biti fiktivne i da ne trebaju nužno odražavati stvarnost. Mogu nam pružiti perspektivu o svijetu oko nas, ali ne trebamo ih shvaćati kao jedini istinit pogled.

Čitanje ovakvih knjiga može biti korisno kada se radi o razumijevanju drugih ljudi i njihovih iskustava. One nas mogu potaknuti na razmišljanje o ljudskim emocijama i poteškoćama koje svatko od nas može doživjeti, što nam može pomoći da se bolje razumijemo i da se nosimo s teškim situacijama u našem životu.

Više ideja što čitati možeš pronaći u sekciji recenzija ili na blogu.