reading slump
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Što kad upadneš u “reading slump”?

Padovi čitanja tzv Reading slumps mogu biti frustrirajuće iskustvo za strastvene čitatelje. Može biti teško pronaći motivaciju da uzmeš knjigu u ruke kada si u krizi, ali postoji nekoliko strategija koje možeš iskoristiti da se vratiš navici čitanja.

Jedna je strategija započeti s kraćim, lakšim knjigama. To ti može pomoći da stvoriš zamah i vratiš se čitalačkom načinu razmišljanja. Kratke priče, novele i grafički romani dobre su opcije. Također, možeš pokušati uzeti knjigu koju si već čitao i u kojoj si uživao, jer poznavanje radnje može olakšati cijeli proces.

Druga strategija je isprobati drugačiji žanr. Ako si uglavnom čitao jednu vrstu knjiga, prelazak na drugi žanr može ti pomoći da ponovno probudiš ljubav prema čitanju. Na primjer, ako si uglavnom čitao beletristiku, pokušaj uzeti neku nefiktivnu knjigu ili biografiju.

Ako imaš problema s pronalaskom knjige koja te zanima, pokušaj potražiti preporuke na internetu. Goodreads, Amazon i druge online knjižare odlična su mjesta za pronalaženje recenzija i preporuka za nove knjige. Osim toga, možeš pitati prijatelje i obitelj za preporuke. Na Instagram profilu Ljepota čitanja, također, možeš pronaći puno preporuka i osvrta.

Knjige za razbijanje reading slumpa

“Teksas 1934. Elsa je oduvijek žudjela za ljubavi i prihvaćanjem koje joj njezini bogati ali hladni roditelji nikada nisu pružili. Štoviše, misle kako će ostati vječna usidjelica jer nije lijepa poput svojih sestara. Kada upozna Rafea, zgodnog lokalnog momka, poželi iskusiti pravu ljubav. Rafe baš i ne dijeli njezine osjećaje, no kad Elsa ostane trudna i pod pritiskom njenog moćnog oca, oni se vjenčaju. Slijepo zaljubljena i odana, u Rafeovoj obitelji pronalazi utočište i dom o kakvom je sanjala. Elsina sreća nije dugo potrajala jer pješčane oluje pustoše plodnu ravnicu, farmeri se muče spasiti usjeve, voda presušuje, a prašina prijeti sve zatrpati.”

“Specijalna agentica FBI-ja Nina Guerrera pobjegla je iz zamke serijskog ubojice kad je imala šesnaest godina. Godinama kasnije, nakon što je bila napadnuta u Virginia parku, videosnimka napada postaje viralna. Legije novih obožavatelja nisu jedine koje su impresionirane načinom na koji je savladala napadača.  Čovjek koji ju je prije 11 godina oteo promatra. U odluci da povrati izgubljenu nagradu, počinit će  ubojstvo samo da Ninu uvuče u istragu… Trag po trag, žrtvu po žrtvu, Nina se utrkuje s vremenom pokušavajući zaustaviti ubojicu dok svijet gleda.”

Ljepše od raja prvi je roman iz serije o obitelji Smythe-Smith autorice Julie Quinn.

Ovo je Julia Quinn u svom najboljem izdanju,…

“Mala knjižara u Japanu, visoke drvene police s rijetkim knjigama, šalica čaja pripremljena na tradicionalan način: to je kraljevstvo Rintara i njegova djeda. Kad starac umre, Rintaro, tih i povučen srednjoškolac, ostaje sam. Što da radi s knjižarom koja već dugo ne donosi zaradu? Što će biti s njim, s njegovim životom bez djeda, bez starčeve smirenosti i mudrosti? Rintaro se povukao od svijeta, skriva se između gotovo zaboravljenih književnih blaga. Čak ga ni njegova razredna kolegica Sayo, koja je zabrinuta za njega, ne može izmamiti iz ljušture u koju se zatvorio.”

“Na noćnom letu iz Londona u Boston Ted Severson susreće privlačnu i tajanstvenu Lily Kintner. Nakon malo previše martinija dvoje neznanaca započinje igru istine tijekom koje jedno drugom otkrivaju vrlo intimne pojedinosti o sebi. Ted govori o svom braku koji je upao u kolotečinu i supruzi Mirandi za koju je siguran da ga vara. Ted i Miranda otpočetka su bili neobičan par – on bogati biznismen, a ona slobodna umjetnička duša, no suprotnosti koje su nekad u njima zapalile plamen strasti više nemaju snagu privlačnosti.”

“Život Nore Stephens pravi je roman. Kao književna agentica, može se pohvaliti opsesivnim čitanjem rukopisa, ali sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu iz maloga grada koja s muškarcem svojih snova uživa u zalasku sunca. Ona je osoba iz velikoga grada. Ne ona koja upozna zgodnog farmera. Ona druga, koju muškarac napušta radi šarmantne, skromne djevojke. Uštogljena, uvijek sređena, savršeno istrenirana. Jedine osobe koje je doživljavaju kao heroinu njezini su klijenti, za koje je dostupna u svako doba dana i noći, i njezina voljena sestra Libby. Upravo će na Libbynu zamolbu Nora provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini.”

“Đavolja kći peti je roman iz serije o obitelji Ravenel.

Iako prelijepa mlada udovica Phoebe, lady Clare, nikada nije upoznala Westa Ravenela, jedno je sigurno: on je bešćutni, pokvareni nasilnik. Njezinom je pokojnom suprugu život zagorčavao još dok su bili djeca, a to mu nikada neće oprostiti. Srećom, na obiteljskom vjenčanju upoznaje predivnog, iznimno šarmantnog stranca pred čijom pojavom jedva ostaje staložena, a njegovo ime ni malo ne pomaže: West Ravenel glavom i bradom.”

Upamti da su padovi u čitanju normalni i da je važno ne stavljati previše pritiska na sebe. Uzmi si vremena i nemoj se bojati isprobavati nove stvari. Uz malo strpljenja i upornosti, brzo ćeš se vratiti čitanju.

Više osvrta i ideja za čitanje pronađi ovdje.