Suman Defne Posuđeno vrijeme
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Ne znaš što sljedeće čitati? Donosimo ti 6 savjeta kako odabrati sljedeću knjigu

Na polici imaš hrpu knjiga jer uvijek kupuješ ili dobiješ neke nove. I tako se polica puni nepročitanim knjigama koje nikako da dođu na red za čitanje. Često staneš pred tu policu i neodlučno biraš što sljedeće čitati.
To može stvoriti nervozu i napetost, pa nam se zbog pritiska kraju odabrani možda i ne svidi. Ne uživaš ili se mučiš s knjigom. Zato ti donosim šest savjeta kako da lakše odabereš koju knjigu sljedeću pročitati, a da ipak na kraju uživaš.

savjet broj 1

Već znaš kako tvoj omiljeni autor piše, znaš da ima odlične knjige zbog čega ti i je omiljeni autor, pa zašto ne bi pročitao i ostale njegove knjige? Rizik je minimalan.

Ljepota citanja savjeti

Kreiranje “To Be Read” liste je najjednostavniji način za odluku što sljedeće čitati. Mnogo ljubitelja knjiga kreira ovakvu listu s popisom knjiga koje žele pročitati kada izađu ili budu dostupne u knjižnici, a isto tako i neke naslove za koje su i sami pročitali odlične preporuke.

Na svoj popis stavi pet do deset knjiga koje možeš čitati ovisno o raspoloženju. Ili jednostavno, čitaj po redu od prve do desete s popisa.

Ljepota citanja savjeti

Postoje knjige koje se čitaju u određeno doba u godini. Ljeto na plaži, zima, Božić, vrijeme kad izlazi novi serijal knjiga, popularnost odreženih naslova i serija/filmova,… Napravi si kratku listu želja i čitaj kada bude prigodan trenutak.

Ljepota citanja savjeti

Osim što u knjižnici možeš dobiti odličnu preporuku, prolazeći policama u knjižnici možeš dobiti želju za čitanjem. Možda ti se svidjela naslovnica, opis, miris ili si jednostavno osjetio tu neku povezanost s knjigom, zato svakako odaberi baš tu knjigu koja ti je prva privukla pažnju.

Ljepota citanja savjeti

Znam da je teško odoljeti kupovini pet knjiga odjednom, ali sjeti se da nisi pročitao ni one dvije od prije. Kupovinom više knjiga odjednom, samo ćeš imati teret da ih što prije pročitaš, doći ćeš u napast da se šaltaš s knjige na knjigu i na kraju nećeš moći odabrati ili uopće nećeš uživati u čitanju.

Ljepota citanja savjeti

Prošlo je već skoro pola godine, a ti nisi pročitao ni pola onoga što si zacrtao? Nemoj se opterećivati brojem pročitanih knjiga. Čitanje knjiga ne treba biti zadatak, nego nešto što će te opustiti kad god ti mozak treba “na pašu”. Zato odaberi upravo onu knjigu za koju milsiš da će te opustiti.

Mnogo nas je neodlučnih i uvijek vječno biramo, ali uz ovih šest savjeta možda ćeš uspjeti skratiti vrijeme koje trošiš na biranje sljedeće knjige. Nije lako, ali vjerujem da će ti pomoći. Ukoliko trebaš dodatnu inspiraciju i prijedlog odličnih knjiga, potraži preporuke na mom Instagramu, blogu ili mi se slobodno obrati direktno.

Leave A Comment