citamo ljubicasto
blog
Ljepota Čitanja  

Mjesec ljubavi u ljubičastim bojama

Stigla nam je i veljača. Iako biste možda pomislili kako bi crvena trebala biti boja veljače, prevarili biste se.


Službena boja veljače je ljubičasta i ona simbolizira kraljevstvo i svećenstvo, odnosno, kamen rođenja, ametist – simbolizira emocije.

Princ, s nadimkom The Purple One, obožavao je ovu kraljevsku nijansu i ametist. Njegova pretjerana teatralnost pokazala je njegovu sklonost ljubičastoj boji.
Ametisti su vrsta kvarca koji se često mogu pronaći u geodama ohlađene lave. Ametist se pojavljuje u različitim nijansama, pa vas možda neke nijanse mogu podsjetiti na ružičastu boju. Na jednom kraju spektra boje čak se pojavljuje blijeda ljubičasta, čak ružičasto ljubičasta i tamnocrvenkasto ljubičasta. Riječ “ametist” potječe od grčke riječi amethystos, što znači “ne pijan” ili “lijek za pijanstvo”. Stari Grci su vjerovali da osoba može piti cijelu noć i ostati trijezna ako ima ametist na sebi.

Renesansni Europljani vjerovali su da ametist smiruje ljubavnike preplavljene strašću.
Za ametist se kaže i da prenosi snagu i duhovitost.
Prema kršćanskom predanju, boje ametista upućuju na rane i patnju Isusa i korišten je za pomoć u liječenju rana.
Smatralo se da njegova smirujuća prisutnost proizvodi umirujuće snove, stvarajući jasnoću i mir budnom umu.
Za svetog Valentina, zaštitnika ljubavi, kaže se da je nosio prsten s ametistom s uklesanim likom Kupida.

U veljači čitamo knjige s ljubičastom naslovnicom.

Upravo zbog ove prekrasne boje, kroz veljaču ćemo čitati knjige s ljubičastom naslovnicom ili one knjige na kojima prevladavaju nijanse ljubičaste boje.

Moje preporuke sjajnih knjiga možete vidjeti na slikama. Osobitu preporuku dajem na knjigu “Priča završava s nama” autorice Colleen Hoover koja će vas od prve rečenice uvući u ovu prekrasnu ljubavnu priču, kao i na knjigu “Novela o šahu” autora Stefana Zweiga. Djelo za koje mogu reći da je jedno od najboljih literarnih ostvarenja o toj igri.

Ako još uvijek niste odlučili koje biste knjige pročitali, pratite me na Instagramu jer vam svakodnevno donosim nove ideje kroz objave, reel videa te kroz dijeljena objava drugih knjigoljubaca koji su se priključili ovom ljubičastom izazovu.

Pročitaj druge blog objave

Leave A Comment