audio knjige
audio knjige blog
Ljepota Čitanja  

Koje su prednosti slušanja audio knjiga i koje aplikacije koristiti?

Audio knjige mogu biti zabavne i uzbudljive, posebno ako se slušaju uz dobrog glumca (onoga koji čita). Ako si spreman početi slušati audio knjige, postoji mnogo mjesta gdje ih možeš pronaći, uključujući knjižnice, online trgovine i aplikacije za streaming.

Prednosti slušanja audio knjiga

Praktičnost

Audio knjige su odličan način da pročitaš knjigu u slobodno vrijeme, kada nisi u mogućnosti da je fizički čitaš. Na primjer, dok se voziš, trčiš, vježbaš, na putu do trgovine ili dok radiš kućanske poslove.

Brže čitanje

Mnogi ljudi mogu brže pročitati knjigu slušajući je nego čitajući. To može biti kotisno ako imaš malo vremena za čitanje ili ako želiš pročitati više knjiga u kraćem vremenskom periodu.

Poboljšanje vještine slušanja

Slušanje audio knjig može pomoći da poboljšaš vještinu slušanja i da se bolje koncentriraš. Ovo je osobito korisno za studente ili osobe koje se školuju za nešto novo.

Poboljšanje vještine čitanja

Ako sti loš čitatelj ili ako imaš poteškoća sa čitanjem, slušanje audio knjiga ti može pomoći da poboljšaš vještinu čitanja jer ćeš imati priliku čuti kako se riječi izgovaraju i kako se stavljaju u kontekst.

Dostupnost

Audio knjige su lako dostupne putem razičitih platformi, uključujući i online biblioteke i aplikacije za slušanje knjiga. To znači da možeš lako pristupiti velikom broju knjiga bez potrebe da ih kupuješ ili nosiš sa sobom.

Prikladnost za osobe s invaliditetom

Audio knjige odličan su način za osobe s invaliditetom da pročitaju knjige jer ne zahtijevaju fizičko čitanje. To je osobito korisno za osobe s vidnim ili fizičkim poteškoćama koje im onemogućavaju da čitaju standardne knjige.

Izvor: Canva

Velik izbor aplikacija za slušanje knjiga

  • Librivox – ovo je besplatna aplikacija koja pruža pristup javno dostupnim audioknjigama. Knjige su snimljene od strane volontera i dostupne su za preuzimanje ili streaming.
  • Scribd – ovo je usluga koja pruža pristup raznim vrstama sadržaja, uključujući i audioknjige. Pretplata se plaća mjesečno.
  • Google Play Books – ovo je aplikacija koja se mogukupiti pojedinačno ili se može pretplatiti na uslugu za mjesečnu naknadu.
  • Apple Books – ovo je aplikacija koja se može koristiti za čitanje i slušanje knjiga na uređajima s operativnim sustavom iOS. Audioknjige se mogu kupiti pojedinačno ili se može pretplatiti na uslugu za mjesečnu naknadu.
  • Kobo – ovo je aplikacija koja se može koristiti za čitanje i slušanje knjiga. Audioknjige se mogu kupiti pojedinačno ili se može pretplatiti na uslugu za mjesečnu naknadu.
  • Bookmate – aplikacija za čitanje i slušanje knjiga. Pruža pristup velikoj biblioteci knjiga i audioknjiga na raznim jezicima, uključujući i hrvatski i srpski. Audioknjige se mogu kupiti pojedinačno ili se može pretplatiti na uslugu za mjesečnu naknadu.
  • Audiobooks.com – aplikacija koja omogućava korisnicima da preuzmu ili reproduciraju audio knjige na svojim uređajima. Korisnici mogu pretraživati različite kategorije audio knjiga te preuzimati ili reproducirati audio knjige koje su kupili. Aplikacija također omogućava korisnicima da prate trenutno reproduciranu audio knjigu na više uređaja.
  • Book&Zvook – aplikacija koja omogućava slušanje knjiga na hrvatskom jeziku. Izbor knjiga nije veliki, ali sadržava jedne od najpoznatijih djela iz književnosti poput Malog princa, Srajevskog Marlbora i Životinjske farme.
  • Audible – Najpoznatija aplikacija za slušanje audio knjiga na raznim jezicima s ogromnim izborom noviteta. Aplikacija se plaća ovisno o korisničkom računu kojeg ste odabrali. Mjesečno dobivate kredite kojima je moguće kupiti knjige, a ima i širok izbor besplatnih knjiga.
  • Knjigapriča.com – ova je aplikacija na srpskom jeziku te ima solidan izbor prevedenih knjiga. Idealna je za početnike koji se žele naviknuti na ovaj fomrat pa kasnije prijeći na knjige na drugim jezicima.

Slušanje audio knjiga donijeti će ti mnoge prednosti, a ukoliko nisi siguran kako započeti slušanje audio knjiga, u ovom blog postu možeš pronaći odgovor na to pitanje.