posudi-knjigu
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Knjige koje će ti pomoći ako si umoran od svega

U ovim, više i ne tako čudnim, vremenima, emocionalno i duhovno smo potpuno iscrpljeni. Mnogi od nas izloženi su stresu, što zbog škole i fakulteta, što zbog teških životnih situacija.

Nekima od nas su knjige potrebne kako bismo se trgnuli iz određenog stanja, kako bismo pronašli svijetlo na kraju tunela ili kako bismo jednostavno pronašli način izlaska iz stanja “umora od svega”. Zato ti donosim neke naslove koji bi te mogli ohrabriti da poduzmeš određene korake u svom životu, naslove koji će te umiriti i s kojima ćeš “napuniti baterije”.

Terapeutska moć priča

Ako si jednostavno iscrpljen od svega, ako ne znaš što želiš i ne znaš gdje bi sam sa sobom, onda je Jorge Bucay savršen odabir. Njegove Klasične priče da se bolje spoznaš, imaju fokus na određene detalje koji su nam se možda u djetinjstvu činili nelogičnima. Bucay u ovoj knjizi prepričava 15 klasičnih priča koje svi vrlo dobro poznajemo, a pomaže nam da iz njih izvučemo “skrivene” zaključke.

Knjiga Ispričat ću ti priču, donijet će ti mir i motivaciju da radiš na sebi, a Bucay će te kroz ove priče ohrabriti i ukloniti ti bezvoljnost.
Put suza i Put duhovnosti pomoći će ti da se nosiš s određenim periodima u svom životu, poput gubitka voljene osobe ili ako osjetiš da si se “izgubio”. Pomoći će ti da se vratiš na put smiren, ohrabren i motiviran. Svakako pročitaj barem jednu njegovu knjigu, jer Jorge Bucay najbolje poznaje terapeutsku moć priča.

Uvijek nam nedostaje nešto da budemo sretni, a samo sretni možemo uživati u onome što imamo. Stoga smo naučili da će sreća doći kad kompletiramo ono što nam nedostaje… A ako nam uvijek nešto nedostaje, ideja se vraća na početak i nikad ne možeš uživati u životu.

Iz knjige Ispričat ću ti priču

Živi život po svom. Otkrij sebe i svijet. Ne budi savršena.

Velike stvari mogu ti se dogoditi kad bi samo prestala misliti na druge, a više na samu sebe. Prije svega, ovdje se obraćam tebi – djevojci, majci, ženi, jer možda si i ti u nekom trenutku izgubila pojam o sebi zbog drugih, zbog muškaraca.

Glennon Doyle u knjizi Neukroćena piše prekrasne memoare iz svog privatnog života o otkrivanju svijeta, o otkrivanju sebe, kada se je napokon odlučila prestati zanemarivati. Umorne smo od svega, od konstantnog ugađanja drugima te ispunjavanju tuđih očekivanja. Glennon će te u ovoj jakoj i mudroj knjizi naučiti kako da budeš hrabra i doneseš odluke koje će ti promijeniti život – NA BOLJE.

Knjiga Užitak sebičnosti razbit će misao kako je važnije ugađati drugima prije nego sebi. Autorica Michelle Elman naučit će te da je briga o sebi jedna od najljepših stvari koje možeš učiniti za ljude oko sebe.

“Biti hrabar ne znači bojati se, a ipak to učiniti. Biti hrabar znači živjeti kako ti nalaže tvoja nutrina.”

Iz knjige Neukroćena

Ako misliš da je tvoj ljubavni život promašaj, autorica Robin Norwood, objasnit će ti zašto. Knjiga Žene koje previše vole otvorit će ti oči i natjerati te da prihvatiš da zaslužuješ bolje. Da si zaražena jednom bolešću koja se zove “previše voljeti”, a sve kao posljedica nekih neriješenih stvari iz djetinjstva.

Ja sam se prva pronašla u toj knjizi, i nakon nje sam shvatila i dobro razumjela što je posljedica toga da konstantno ostajem u okruženju u kojem ne bih trebala biti.

Nije ovo knjiga samo za žene. Ovo je i knjiga za muškarce koji zbog svojih iskustva u djetinjstvu konstantno nailaze na žene koje previše vole. U ovoj ćeš knjizi pronaći odgovore na ponašanja i događaje u svom ljubavnom životu – jer postoji veza između djetinjstva i kasnije ljubavi.

“Ona je žena dobrog srca, Koja voli pogrešnog muškarca; Voli ga iako baš ne razumije, Njegovo ružno ponašanje.”

iz knjige Žene koje previše vole

Kako…

Zapravo, najgori su mi naslovi knjiga koji počinju sa “kako”, ali ipak knjige s ovog popisa su doista divne i korisne. Moj favorit je knjiga Govorili su da sam preosjetljiva koja će te naučiti da je u redu biti osjetljiv, imati jak osjećaj za pravdu, mijenjati raspoloženja,… F.Bosco će ti reći kako da zbog bujice misli koje ti prolazi kroz glavu, upravo tu osjetljivost pretvoriš u svoju snagu. Ti si osoba koja zna što učiniti kad se netko osjeća loše, jer ti možeš suosjećati s njom.

Knjige Kako manje misliti i Kako bolje misliti pomoći će ti da se nosiš sa situacijama u kojima te drugi kude da stalno postavljaš previše pitanja. U tvojoj glavi se stalno nešto događa i ako imaš osjećaj da ponekad trebaš stisnuti pauzu na svoj um, onda su ove dvije knjige baš za tebe.

Knjiga Kako biti tužan, savršeno je štivo za one koji su zapeli u moru tuge i trebaju naučiti biti sretniji. H. Russell će te u ovoj knjizi potaknuti da razmišljaš o sreći i pokazat će ti kako te tuga može naučiti biti sretnim. Jer, gubitak voljene osobe, ljubavi ili neuzvraćenu ljubav treba “odtugovati”.

U duhu ljubavi prema sebi i Bogu. U duhu vjere.

Već sam nekoliko puta spominjala oduševljenje setom knjiga Razgovori s Bogom. Bez obzira na mnoge prozivke da autor N.D.Walsh provodi politiku new agea, meni se ovaj set knjiga svidio jer me naučio kako se nositi s nekim životnim situacijama, da više misliti na sebe i da sam upravo ja zaslužna za sve što mi se događa. Iako vrlo kontroverzne i često prozivane u javnosti da ove knjige diskreditiraju i proturječe kršćanskoj objavi, što niti ja ne podržavam, ove knjige ću preporučiti iz razloga što su vrlo ohrabrujuće i smirujuće.

S druge strane, knjiga Granice, moj je favorit u postavljanju granica u određenim situacijama s dodatkom citata iz Biblije i njihovim tumačenjem. Knjiga Granice, prekrasna je knjiga puna mudrih misli i tehnika koje će te naučiti da MORAŠ misliti na sebe, izboriti se za sebe, i da ćeš ponekad svojim djelima povrijediti druge. Nemoj se uplašiti ako misliš da ćeš svoje bližnje trajno povrijediti. Upravo suprotno – to je tek prividan osjećaš dok tvoji bližnji ne shvate da moraš i trebaš ponekad i ti biti na prvom mjestu.

I za kraj, knjiga Ogdgovori iz raja donosi ti fascinantne i istinite priče običnih ljudi koji su doživjeli komunikaciju s duhovnim svijetom. Istina ili ne, u ovoj ćeš knjizi naučiti što ti iskustvo smrti bliske osobe može reći, te značenje tvojih snova i vizija koje ponekad imaš.