Kako ukloniti distrakcije tijekom čitanja - Ljepota čitanja
distrakcije tijekom čitanj
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Kako ukloniti distrakcije tijekom čitanja

U današnjem svijetu, kada smo okruženi tehnologijom i neprestanim informacijama, čitanje može biti izazovno. Konstantni niz obavijesti, e-pošte i obavijesti sa društvenih mreža mogu ometati koncentraciju i otežati nam da se usredotočimo na knjigu. Međutim, postoji nekoliko strategija koje možemo koristiti kako bismo uklonili distrakcije tijekom čitanja i poboljšali našu koncentraciju.

Ukloni ometajuće uređaje

Jedna od najčešćih distrakcija tijekom čitanja su mobilni uređaji i računala. Ova su sredstva neizbježna u današnjem svijetu, ali ih možeš koristiti na način koji ti neće ometati koncentraciju. Jedna od strategija je da se odvojiš od uređaja kada čitaš, isključiš mobitel ili ga staviš na mjesto na kojem ih nećeš vidjeti ili čuti.

Odaberi prikladno okruženje

Mjesto na kojem čitaš također može utjecati na tvoju koncentraciju. Odaberi mjesto koje je tiho i udobno, bez mnogo ometajućih faktora poput buke, svjetla ili ljudi koji prolaze. Možeš odabrati i mjesto koje je namijenjeno čitanju, kao što su knjižnica, kafić ili park.

Postavi cilj

Postavljanje cilja može pomoći u usredotočenju na čitanje. Kada imaš jasan cilj, lakše se možeš fokusirati i izbjeći ometanje. Cilj može biti završiti određeni broj stranica ili poglavlja, ili naučiti nešto novo o temi koju čitaš. Sjajno bi bilo ako u jutarnju ili večernju rutinu postaviš određeni broj stranica koje trebaš pročitati.

distrakcije

Uspori tempo

Brzo čitanje može biti korisno u nekim situacijama, ali ako se boriš s distrakcijama tijekom čitanja, usporavanje tempa može pomoći. Kad usporiš, imaš više vremena da procesuiraš informacije i bolje se usredotočiš na ono što čitaš.

Pauziraj i odmoriš se

Kada čitaš duže vrijeme, lako je izgubiti fokus. Pauze su stoga važne kako bi se osvježio i poboljšao koncentraciju. Možeš odvojiti pet do deset minuta svakih pola sata ili sat vremena kako bi se odmorio i razmislio o onome što si pročitao.

Vizualiziraj ono što čitaš

Vizualizacija onoga što čitaš može poboljšati koncentraciju i razumijevanje teksta. Pokušaj ono što si pročitao pretvoriti u sliku u svom umu, što će ti pomoći da bolje razumiješ i zapamtiš informacije. Možeš pokušati vizualizirati likove, scenografiju ili događaje iz knjige. To će ti pomoći da se bolje fokusiraš na ono što čitaš.

Eliminiraj unutarnje distrakcije

Ponekad su naše unutarnje distrakcije poput brige, stresa ili razmišljanja o drugim stvarima, veće od vanjskih distrakcija. Ako ti se to događa, pokušaj se usredotočiti na svoje disanje i umiriti svoj um prije nego što počneš čitati. Možeš pokušati meditirati ili napraviti nekoliko vježbi disanja kako bi se opustio i očistio um.

Koristi pomagala za čitanje

Pomagala za čitanje mogu biti korisna ako ti tehnologija i vanjske distrakcije ometaju čitanje. Možeš koristiti program za filtriranje ometajućih informacija na svom računalu ili aplikaciju za blokiranje obavijesti na mobitelu. Postoje i posebni uređaji za čitanje poput e-čitača koji su dizajnirani za uklanjanje distrakcija i poboljšanje koncentracije.

Postavi vrijeme

Postavljanje vremenskog ograničenja može biti korisno kako bi se usredotočio na čitanje. Možeš postaviti određeno vrijeme u kojem ćeš se usredotočiti samo na čitanje i nećeš biti dostupan za obavijesti ili druge distrakcije. To će ti pomoći da se bolje usredotočiš i završiš čitanje u zadano vrijeme.

distrakcije

Izvor: Canva

Uklanjanje distrakcija tijekom čitanja može poboljšati našu koncentraciju i razumijevanje teksta. Koristeći ove strategije, možemo se bolje usredotočiti na ono što čitamo i izvući maksimum iz vremena koje provodimo čitajući. Odabir prikladnog okruženja, postavljanje cilja, usporavanje tempa, pauze i vizualizacija mogu nam pomoći da se bolje fokusiramo na čitanje. Eliminiranje vanjskih i unutarnjih distrakcija, korištenje pomagala za čitanje i postavljanje vremena također mogu poboljšati našu koncentraciju i pomoći nam da se usredotočimo na čitanje.

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac