kakko skladistiti knjige
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Kako pohraniti knjige u malim prostorima

Kada nemaš mnogo mjesta za pohranu knjiga koje posjeduješ, može biti malo teško pronaći načine da tvoje knjige budu uredno složene. Mogla bih ti predložiti da sve ostale stvari baciš i zadržiš samo knjige, ali vjerojatno ti trebaju i te druge stvari.

Dakle, vrijeme je da postaneš kreativan i iskoristiš raspoloživi prostor što bolje. Evo nekoliko ideja za tebe.

Idealan prostor za knjige koje ćeš „pročitati“

Ako tvoja kuća ili stan imaju predsoblje, odnosno hodnik zašto ne bi iskoristio taj prostor za knjige? Nema ništa bolje nego ući u kuću i vidjeti knjige!

Sva ta literatura, oni klasici za koje uvijek kažeš da ćeš ih pročitati, ali vjerojatno nikada nećeš – možeš ih staviti tamo, a istina je da knjige na pogled opuštaju ljude. Odmah.

Možeš kupiti i jeftine police i objesiti ih na zid, a čak možeš iskoristiti i gornji dio police za cipele. Vrijedi za SVE hodnike – i male i velike.

Ispod kreveta ili kauča

Kutije s kotačima najbolji su način za spremanje knjiga ispod kreveta. Uglavnom su izvan vidokruga, ali ih je lakše izvući ako te pogodi nesanica i potrebna ti je dobra knjiga. Svakako obrati pažnju na to da knjige staviš okomito. Dobro ih privij jednu uz drugu, ali nikako ne prečvrsto.

Izvor: Pinterest

Ako svoje knjige želiš pohraniti vodoravno, provjeri je li dno kutije ravno, kako bi izbjegao pritisak na knjige koji bi ih mogao oštetiti.

Pletene košare bile bi najbolja opcija jer su funkcionalne i lijepe, a na njih je lako i staviti kotače kojih ima doslovno svuda za kupiti.

Kako bi zaštitio svoje knjige od prašine koja se brže skuplja na razini poda, prije spremanja stavi malo neke tkanine na kutiju koju koristiš.

Polica s knjigama kao separator prostorija

Ovo je jedna od ideja koju sam ja primijenila u jednom stanu u kojem sam boravila kao podstanar, kako bih odvojila boravak i mali radni prostor.

Doista imam puno knjiga, a prostor u stanu postaje sve manji. Stoga sam iskoristila policu za knjige kako bih odvojila prostor. Izgleda lijepo i efektno, a opet ne prenatrpano.

Ovo mi je svakako najdraža opcija kada govorim o načinima skladištenja knjiga u malim prostorima. Svaki puta uživam u pogledu.

Iznad vrata

Odlična ideja za male stanove je kreiranje police iznad vrata. U stanu u kojem sam živjela kada sam se doselila u Zagreb, upravo je bila takva “polica” s knjigama. Ona je ispunila cijeli jedan zid na kojem su se nalazila vrata koja su vodila u drugu sobu i na kojem je bio televizor. Izgledalo je predobro.

Izvor: Decoist

Budi kreativan, iskoristi sve što možeš kako bi pohranio knjige. S malo vremena i poticaja, ideje nailaze same od sebe, a već kada kreneš slagati, odmah ćeš se sjetiti i drugih načina.

Ne zaboravi uživati i u čitanju, a dok organiziraš knjige slušaj audio knjige. Postat će ti jako drage.