Kako čitanje može pomoći u razvijanju empatije i suosjećanja kod djece - Primjeri knjiga i aktivnosti - Ljepota čitanja
roditeljstvo djeca knjige
blog roditeljstvo
Ljepota Čitanja  

Kako čitanje može pomoći u razvijanju empatije i suosjećanja kod djece – Primjeri knjiga i aktivnosti

Čitanje ima moć da nas odvede u svijet mašte i imaginacije, ali također može imati i društvenu te emocionalnu korist. Jedna od ključnih prednosti čitanja je što može pomoći u razvijanju empatije i suosjećanja kod djece. U ovom blog postu ću predstaviti kako čitanje može pomoći u razvijanju ovih važnih emocionalnih vještina i što roditelji i skrbnici mogu učiniti kako bi potaknuli čitanje kod svoje djece.

Empatija i suosjećanje

Empatija je sposobnost razumijevanja i osjećanja emocija drugih ljudi. To može biti izuzetno važno u socijalnim interakcijama, jer nam omogućava da se povežemo s drugima, suosjećamo s njihovim patnjama i razumijemo njihove potrebe. Suosjećanje je slična vještina, ali ide dalje od empatije i podrazumijeva želju da se pomogne nekome u nevolji.

Iako se ne rađamo s empatijom i suosjećanjem, ove se vještine mogu razvijati tijekom života. Čitanje je jedan od načina na koji se to može postići. Kada djeca čitaju knjige, izlažu se različitim situacijama i likovima, a time i različitim emocijama. Kroz čitanje, djeca mogu razviti empatiju prema likovima u knjizi i bolje razumjeti njihove postupke i osjećaje. Kada djeca razumiju osjećaje drugih likova u knjigama, to im može pomoći da razviju empatiju prema ljudima u stvarnom životu.

Vokabular i izražavanje emocija

Kada djeca čitaju knjige, izložena su riječima i konceptima koji opisuju emocije. Kada se ti koncepti i riječi ponavljaju kroz knjigu, djeca ih mogu naučiti koristiti u stvarnom životu. To može pomoći djeci da se bolje izražavaju i razumiju emocije drugih ljudi.

Kako potaknuti razvoj empatije i suosjećanja

Kako biste potaknuli razvoj empatije i suosjećanja kod svoje djece, važno je poticati čitanje. Postavite vrijeme za čitanje u dnevni raspored vašeg djeteta i omogućite mu da odabere knjige koje ga zanimaju. Razgovarajte o knjigama koje vaše dijete čita, pitajte ih o tome što su naučili i kako se osjećaju prema likovima u knjizi. Ovo će pomoći vašem djetetu da razvija empatiju i suosjećanje kroz čitanje. Razgovarajte s vašim djetetom o emocijama i osjećajima. Pokažite im kako prepoznati različite emocije kod drugih ljudi i kako se ponašati prema njima. Podučite ih da budu suosjećajni prema drugima i da pomognu ako vide nekoga u nevolji.

roditeljstvo djeca knjige

Na kraju, važno je da djeca vide empatiju i suosjećanje u akciji. Pokušajte pružiti primjere empatije i suosjećanja u svakodnevnom životu i uključite svoje dijete u takve aktivnosti. To mogu biti sitnice poput pomoći susjedu s kupovinom, darivanja igračaka ili odjeće onima kojima su potrebne, ili samo slušanja prijatelja kada imaju problema.

Kako čitanje pomaže u razvijanju empatije i suosjećanja

Stavljanje u tuđe cipele

Čitanje omogućava djeci da se poistovjete s likovima iz priče i dožive njihova iskustva, osjećaje i dileme. Na taj način, dijete razvija sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, stavova i perspektiva, što je temelj empatije.

Razvijanje emocionalne inteligencije

Kroz čitanje, djeca se upoznaju s različitim emocijama i situacijama koje likovi doživljavaju. Ovo im pomaže da prepoznaju i razumiju vlastite emocije i osjećaje drugih, što doprinosi razvoju emocionalne inteligencije.

Poticanje moralnog razvoja

Knjige često sadrže situacije u kojima likovi moraju donijeti moralne odluke ili suočiti se s posljedicama svojih postupaka. Čitanje o takvim situacijama može potaknuti djecu na razmišljanje o vlastitim vrijednostima i moralnim načelima, što pomaže u razvoju suosjećanja.

Primjeri knjiga za razvijanje empatije i suosjećanja

a. “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” – Ivana Brlić-Mažuranić

Ova klasična hrvatska knjiga prati avanture šegrta Hlapića koji prolazi kroz brojne izazove i upoznaje različite likove. Kroz Hlapićevo putovanje, djeca će naučiti o važnosti prijateljstva, pomoći drugima i suočavanju s nepravdom.

b. “Mali princ” – Antoine de Saint-Exupéry

“Mali princ” je univerzalna priča o ljubavi, prijateljstvu i smislu života. Upoznajući se s različitim likovima koje Mali princ susreće na svojim putovanjima, djeca će naučiti važne lekcije o empatiji, razumijevanju i međuljudskim odnosima. Kako je knjiga “Mali princ” obradila teme duhovnosti i traganja za smislom saznaj ovdje.

c. “Charlie i tvornica čokolade” – Roald Dahl

Ova popularna knjiga prati dječaka Charlia koji otkriva fantastični svijet tvornice čokolade. Kroz različite dogodovštine i upoznavanje drugih likova, djeca će naučiti o važnosti poštovanja, prijateljstva, empatije i pravednosti.

Aktivnosti za poticanje empatije i suosjećanja kroz čitanje

a. Diskusije o knjigama

Nakon čitanja knjige s djetetom, potaknite diskusiju o likovima, njihovim osjećajima i dilemama. Postavljajte pitanja poput: “Kako misliš da se lik osjećao u ovoj situaciji?” ili “Kako bi ti postupio da si na njegovom mjestu?”. Ovakve diskusije potiču dijete da razmišlja o tuđim osjećajima i razvija empatiju.

b. Igra uloga

Poticajte djecu da se poistovjete s likovima iz knjige kroz igru uloga. Neka odaberu lika i situaciju iz priče te pokušaju izraziti osjećaje i reakcije tog lika. Ova aktivnost pomaže djeci da bolje razumiju tuđe osjećaje i razvijaju empatiju.

c. Pisanje dnevnika lika

Nakon čitanja knjige, potaknite dijete da napiše dnevnički unos iz perspektive jednog od likova. Pisanje iz tuđe perspektive pomaže djeci da bolje razumiju osjećaje i motive likova te razvijaju empatiju i suosjećanje.

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac