blog Recenzije Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Dobrodošli u svijet u kojem se muškarci i žene razumiju!

Muškarci i žene i njihovo bolje razumijevanje? Stigla je knjiga koja je već trideset godina najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze i knjigu koja otkriva nove mogućnosti smanjivanja napetosti u vezama i poticanja ljubavi.

Dr. John Gray posvetio je ovu knjigu svojoj supruzi Bonnie jer su ga njena ljubav, ranjivost, mudrost i snaga potaknuli da bude najbolji što može i da s drugima podijeli ono što su njih dvoje zajedno naučili.

Dr. John Gray američki je bračni savjetnik i komunikacijski stručnjak koji je do sada objavio dvadesetak knjiga na temu poboljšavanja muško-ženskih odnosa i međuljudske komunikacije, koje su prodane u više od pedeset milijuna primjeraka. Njegove knjige, tečajevi i radionice pomažu muškarcima i ženama diljem svijeta kako bi bolje razumjeli međusobne razlike i uvažavali ih, ne samo u obiteljskom okruženju nego i u poslovnom. Dr. Gray je pune 34 godine proveo u sretnom braku sa suprugom Bonnie, koja je preminula 2018. godine. Zajedno imaju tri odrasle kćeri i četvero unučadi.

Autor je na vrlo praktičan način naučio po čemu se muškarci i žene razlikuju i tek kada je osvijestio razlike između njih, on i njegova žena uspjeli su drastično poboljšati komunikaciju i više uživati jedno u drugome. Nastavili su istraživati i spoznavati međusobne razlike i otkrili su nove načine za poboljšavanje njihove veze.

Ako se u svojoj vezi osjećate frustrirano to je upravo zato što ne znate što da učinite kada dođe do napetosti. Važno je shvatiti kako su razlike među spolovima potpuno normalne i nešto što možete i očekivati. Knjiga će vam omogućiti razumijevanje prirode razlika između zdravih muškaraca i žena. Možete naučiti kako da se odnosite prema suprotnome spolu te kako da ga slušate i pružate mu potporu.

Muškarci su s Marsa žene su s Venere
Izvor: Vlastita fotografija

Autor tvrdi da muškarci i žene komuniciraju, razmišljaju, osjećaju , opažaju, reagiraju, odgovaraju, vole, trebaju i cijene na drugačiji način i da se čini kao da su s različitih planeta, da govore različite jezike i da im je potrebna drugačija ishrana. Ako se i sami tako osjećate ova knjiga je pravo rješenje za vas. Možda se zahvaljujući njoj uspijete opustiti i surađivati s partnerom unatoč razlikama umjesto da se opirete ili ga pokušavate promijeniti. Najvažnije je što knjiga nudi praktične tehnike rješavanja problema koji nastaju zbog vaših razlika i što su rezultati dugotrajni. Vjerojatno vam je cilj da budete ono što jeste, a ne da se gubite u svojim vezama.

„Pogrešno pretpostavljamo da će naši partneri, ako nas vole, reagirati i ponašati se na određeni način – način na koji mi reagiramo i ponašamo se kada nekoga volimo.“

Zanimljiv je primjer u kojem autor kaže da pogrešno pretpostavljate da će se vaši roditelji ako vas vole ponašati na način na koji se vi ponašate i takav vas stav zapravo vodi u situacije u kojima se osjećate razočarano. Isto je tako i sa partnerima i u bilo kojim drugim odnosima.

Dr. John u ovoj knjizi u svakom poglavlju detaljno razmatra razlike između muškaraca i žena. Prvo otkriva kako su vrijednosni sustavi između spolova urođeno različiti i koje su to dvije najveće pogreške koje činimo u odnosu prema suprotnome spolu. Nastavlja sa otkrivanjem različitih načina kako se muškarci i žene nose sa stresom, zatim istražuje mogućnosti motiviranja suprotnog spola.

Šesto poglavlje će vam se svidjeti jer vas sigurno zanima kako muškarci i žene imaju različite potrebe za prisnošću, kao i deveto poglavlje u kojem ćete otkriti kako izbjeći bolna prepiranja s partnerom.

Iako mnogi misle da je prošlost samo prošlost i ne žele se njome pozabaviti, trebate shvatiti da vaša ili partnerova prošlost mogu u sadašnjosti utjecati na vašu vezu i time ćete doći i do drugih važnih spoznaja zahvaljujući kojima ćete održati na životu čaroliju ljubavi.

Knjiga se lako čita i jedva ćete čekati da dođete do novog poglavlja i pročitate dalje. Sigurno ćete biti iznenađeni kada sebe pronađete u nekom primjeru i imati osjećaj kao da je autor opisao upravo vašu situaciju, a možda se i nasmijete na neke dijelove (kao što sam ja).

Muškarci su s Marsa žene su s Venere

Napisala: Tea Milak