knjige-za-baku
blog
Ljepota Čitanja  

5 izvrsnih knjiga za poklon baki

Bake su naše blago. One su prikaz brige, požrtvovanosti i poštovanja, a zbog toga upravo one zaslužuju da ih darujemo najljepšim poklonom. Onim koji će joj uvijek ostati u sjećanju. Upravo je knjiga jedan od takvih poklona.

Knjiga je blago, knjiga je izraz ljubavi i prikaz znanja. Naša je baka upravo isto to – puna nježnosti, dobrih savjeta, ljubavi i znanja kojim nas svakodnevno daruje. Stoga, daruj i ti njoj nešto posebno u obliku riječi, u obliku knjige.

Papa Franjo – Oče naš

Izvor: Verbum

Ova predivna knjiga neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Ova je knjiga napisana u obliku intervjua kojeg daje upravo papa Franjo. Kroz ovu knjigu punu mudrosti, utjehe, ljubavi, papa Franjo nam govori o smislu najveće i najpoznatije kršćanske molitve – Oče naš. Ovaj otvoren razgovor i mnoga konkretna pitanja upućena Papi, omogućuju nam da bolje razumijemo dobro poznatu molitvu te njezinu primjenu na svakodnevnicu svakog čovjeka. Papa nam tumači redak po redak i pritom povezuje pojedine zazive molitve sa stvarnim životom te iznosi brojne zgode koje je doživio kao svećenik i kardinal u Buenos Airesu.

Fredrik Backman – Čovjek zvan Ove

Izvor: mvinfo.hr

Prvi roman švedskog pisca Fredrika Backmana koji je preveden na više od 25 jezika, a koji i dalje broji kao jedan od najpopularnijih i najčitanijih naslova ikada. Ova knjiga prikazuje čovjeka po imenuj Ove – drskog i vrlo inatljivog čovjeka s kratkim fitiljem. Čovjek koji prezire sve oko sebe, cijeli svijet i ljude. Knjiga zbog koje će svatko zakolutati očima i reći – poznajem jednog takvog. Da, svi mi poznajemo jednog Ovea. Knjiga zbog koje će čitatelj osjećati oprez, pa nevjericu, pa žalost i suosjećanje, a zatim razumijevanje i konačno, izuzetno poštovanje i duboku naklonost. 

Kristin Hannah – Slavujeva pjesma

Izvor: znanje.hr

Ova prekrasna knjiga je prikaz neizmjerne ljubavi, hrabrosti i poštovanja. Knjiga koja uči toliko toga. Ovaj roman prikazuje povijesni događaj Drugog svjetskog rata s dvije sestre koje su živjele u Francuskoj u vrijeme nacističke invazije. Sestre na vrlo različite načine reagiraju na okupaciju, a jedna se naposljetku pridružila Otporu i stavila svoj život za slobodu na kocku. Popularna knjiga za sve generacije, Slavujeva pjesma je obavezno štivo za sve koji vole povijesnu fikciju i navijaju za autsajdere.

Stefan Zweig – Novela o šahu

Djelo iznimne važnosti za sve. Oni koji vole šah trebaju pročitati ovo djelo, a oni koji ne znaju ništa o šahu moraju ga pročitati.
Jedno od najboljih literarnih ostvarenja o toj igri. To je novela koja je dva puta zaživjela na filmskom platnu, a pretočena je i u operu i balet, a čak ga ima i u stripovskoj formi. Djelo koje ima jaku političku pozadinu. Igra šaha zapravo povezana je s nacizmom. Stefan Zweig živio je je u vrijeme nacizma i Drugog svjetskog rata. Bježao je iz Austrije u Veliku Britaniju, pa kasnije i u Južnu Ameriku, Argentinu, pa Brazil. Novela koja zaslužuje našu punu pažnju i koja će nam dati jednu snažnu poruku.

Charles de Foucauld – Misli iz pustinje

Izvor: Verbum

Još jedna knjiga na temu kršćanske tematike koja će upotpuniti svaki duh. Prekrasne misli i molitve, pravi biser kršćanske duhovnosti. U knizi su ispisane odabrane misli iz duhovne ostavštine Charlesa de Foucaulda s temom ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, molitve, ali i o tome što njemu znači biti brat svima i svakomu. Upravo to čini ovu knjigu jedinstvenom i dragocjenim blagom snažnih duhovnih poticaja. 

Nije važno čita li vaša baka puno ili malo, čita li uopće, a s jednom od ovih knjiga svakako ćeš joj ostaviti osjećaj brige i poštovanja koji ona zaslužuje.

Leave A Comment