10 knjiga koje svaki tinejdžer treba pročitati - Ljepota čitanja
teen knjige
blog roditeljstvo
Ljepota Čitanja  

10 knjiga koje svaki tinejdžer treba pročitati

Tinejdžeri se susreću s različitim problemima tijekom svog odrastanja i ponekad imaju poteškoća s izražavanjem i razumijevanjem svojih osjećaja. Knjige su često korisne u tom procesu, jer nude različite perspektive i priče koje im mogu pomoći da bolje razumiju sebe i svijet oko sebe. U nastavku ću se osvrnuti na neke popularne knjige koje su posebno zanimljive za tinejdžere i analizirati zašto su važne za njihov razvoj.

“Opasna ljubav”, “Okoštalo srce” i “Bez nade” – Colleen Hoover

Colleen Hoover je autorica koja piše o temama koje su vrlo relevantne za tinejdžere, poput ljubavi, gubitka, ovisnosti i obiteljskih problema. Njezine knjige “Opasna ljubav”, “Okoštalo srce” i “Bez nade” posebno su popularne među tinejdžerima. “Opasna ljubav” govori o ženi koja pokušava izaći iz toksične veze, “Okoštalo srce” o djevojci koja se bori sa svojom ovisnošću o drogama, dok “Bez nade” govori o djevojci koja pokušava preživjeti nakon što je izgubila svoju obitelj. Ove knjige su važne za tinejdžere jer im pomažu razumjeti da svi prolazimo kroz teška vremena, ali da postoji nada za oporavak.

“Normalni ljudi” – Sally Rooney

“Normalni ljudi” Sally Rooney je knjiga koja se bavi temama odrastanja, prijateljstva i ljubavi između dvoje mladih ljudi. Glavni likovi, Marianne i Connell, dolaze iz različitih društvenih slojeva i prolaze kroz mnoge teškoće dok pokušavaju održati svoju vezu. Ova knjiga je važna za tinejdžere jer im pomaže da razumiju kako društveni pritisci mogu utjecati na odnose i da je važno biti sam sebi najbolji prijatelj.

“Mačak koji je spasio knjige” – Sosuke Natsukava

Ova knjiga govori o mačku koji živi u knjižari i pomaže ljudima da pronađu pravu knjigu za njih. Glavna poruka ove knjige je važnost čitanja i kako knjige mogu pomoći ljudima da se nose s teškim situacijama. Ova knjiga je važna za tinejdžere jer ih potiče da čitaju i razvijaju svoju maštu.

“Greška u našim zvijezdama” – John Green

“Greška u našim zvijezdama” Johna Greena je knjiga koja se bavi teškom temom – rakom i smrtnošću. Augustus ima sedamnaest godina, Hazel šesnaest. Sretno se i zaljube jedno u drugo. Ona ima rak štitnjače u posljednjoj fazi. On je zloćudni osteosarkom pobijedio, ali ostao je bez noge. Savršeno se dopunjuju, povezuje ih osobit pogled na život i bolest od koje boluju. Knjiga se bavi pitanjem života i smrti te uči tinejdžere važnosti življenja u sadašnjosti i pronalaženju sreće u svakodnevnom životu.

“Sva radosna mjesta” – Jennifer Niven

“Sva radosna mjesta” Jennifer Niven je knjiga o dvoje tinejdžera koji se bore sa svojim unutarnjim demonima. Glavni likovi, Violet i Finch, pronađu jedno drugo i zajedno putuju kroz svoje probleme. Knjiga se bavi temama poput mentalnog zdravlja, gubitka, i prijateljstva. Ova knjiga je važna za tinejdžere jer im pomaže da shvate da nisu sami u svojim borbama i da je važno tražiti pomoć kada je potrebna.

“Igre gladi” – Suzanne Collins

“Igre gladi” Suzanne Collins je knjiga koja se događa u postapokaliptičnom svijetu, a glavna junakinja Katniss se bori za preživljavanje u igrama gladi. Knjiga se bavi temama poput preživljavanja, ratovanja i društvenih nejednakosti. Ova knjiga je važna za tinejdžere jer im pomaže razumjeti važnost jednakosti i borbe protiv nepravde.

“Na kraju obojica umiru” – Adam Silvera

“Na kraju obojica umiru” Adama Silvera je knjiga koja se bavi temom homoseksualnosti, i priča o dvojici mladića, Mateu i Rufusu, koji su u potrazi za ljubavlju. Knjiga se bavi pitanjima identiteta, prihvaćanja i smrti. Ova knjiga je važna za tinejdžere jer im pomaže razumjeti važnost prihvaćanja različitosti i važnost borbe protiv homofobije.

tinejdžeri

Knjige su važne za razvoj tinejdžera jer im pomažu da se nose sa svojim emocijama, razumiju sebe i svijet oko sebe te razvijaju svoju maštu. Spomenute knjige posebno su zanimljive za tinejdžere jer se bave različitim temama koje su relevantne za njihov život i odrastanje. Knjige im mogu pomoći da razumiju da nisu sami u svojim problemima i da postoji nada za oporavak.

Također, knjige mogu pomoći tinejdžerima da razviju empatiju i suosjećanje prema drugima, kao i da shvate važnost prihvaćanja različitosti i borbe protiv nepravde. Stoga, preporučujem svim  tinejdžerima da čitaju knjige koje se bave različitim temama kako bi se mogli bolje nositi s izazovima odrastanja i razvijati svoju osobnost i identitet.

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac