O meni

Nema ljepote do one kakvu možeš pronaći čitajući knjige.

– Petra Jukić

Zovem se Petra. Imam 29 godina i prije svega sam mama dvojice dječaka, Davida i Daniela. A nakon toga sam strastvena čitateljica knjiga, instagramuša, tiktokuša, salserosica i kreativka… 😂

Čitanje je moja ljubav. S intenzivnim čitanjem knjiga započela sam 2018. godine kada sam pročitala 101 knjigu. Godinu ranije, to je bilo 60ak naslova. Te “famozne” 2018. godine knjige nisu bili moji Dalmatineri, već sam bila trudna, nezaposlena i po cijele dane sama, pa sam s police uzela prvu knjigu koju sam imala i počela čitati.

Ljubav prema knjigama zapravo je oduvijek bila u meni. Kad sam bila mala, mama mi je kupila veliku knjigu s bajkama iz koje mi je svakog dana čitala priče.

Danas najviše volim čitati (romantične) drame i obiteljsko-ljubavne romane, kao što su npr. Moja Aljaska, Priča završava s nama, Gonič zmajeva, itd. Zapravo, volim sve knjige koje u meni mogu potaknuti snažne emocije i izvući koju suzu iz mene.

Majčinstvo me uvuklo u svijet dječje psihologije

Otkako sam i sam postala majka, jako puno čitam knjige vezane uz roditeljstvo i dječju psihologiju. U njima doista uživam i svaki puta se iznenadim koliko toga novoga možeš naučiti bez obzira po koji put čitaš istu knjigu. Moj apsolutni favorit je knjiga Dječji mozak objašnjen roditeljima, a prate je knjige Čudesni tjedni, Danski odgoj djece te Igra na danski način.

U svijetu ovakve vrste knjiga uvijek pronađem nešto što me nadahnjuje i tjera da radim na sebi kao roditelj te da primijenim stečena znanja i pri susretu s drugom djecom.

Nadahnuće koje sam stekla čitajući ovakve knjige natjeralo me da napišem nekoliko priča za svog trogodišnjeg sina, a koje su (za sada samo njemu i mojoj obitelji) postale hit.

Trileri i krimići kao ljetno štivo

Trileri i krimići su mi obavezno ljetno štivo na plaži. Tako da uživam i u njihovoj napetosti i zagonetkama. Najdraži autori krimića trenutno su mi Karin Slaughter i Jo Nesbo koji prate živote jednog lika u svojim romanima, a otkrivanje njihove sudbine tijekom slučajeva koji se obrađuju u knjigama mi stvara veliko zadovoljstvo.

Biti hrabar ne znači bojati se, a ipak to učiniti. Biti hrabar znači živjeti kako ti nalaže tvoja nutrina.

– Glennon Doyle, Neukroćena

Na kraju ovog predstavljanja, željela bih samo reći da sam hrabra i sretna.

Iako se ljubav prema čitanju razvila iz jednog (samo naizgled) ne tako dobrog osjećaja, ta nova vrsta ljubavi u meni je izazvala sreću i stvorila mi novi početak – Ljepotu čitanja.

Moj kreativni um neće mi dozvoliti ništa drugo nego pokazati drugima kolika se ljepota krije u čitanju. Upravo sam iz tog razloga otvorila Instagram profil s tim imenom.

Svatko ima priču. Možda tvoja počinje upravo ovdje.

– Kristin Hannah, Moja Aljaska

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Svaki mjesec donosim ti ideju za čitanje, a ove knjige su moja preporuka mjeseca.

Klikni i saznaj