O meni

Nema ljepote do one kakvu možeš pronaći čitajući knjige.

– Petra Jukić

Zovem se Petra. Imam skoro 30 godina i prije svega sam mama dvojice dječaka, a nakon toga sam strastvena čitateljica knjiga, instagramuša, tiktokuša, salserosica i kreativka… 😂

Čitanje je moja ljubav. S intenzivnim čitanjem knjiga započela sam 2018. godine kada sam pročitala 101 knjigu. Godinu ranije, to je bilo 30-ak naslova. Te “famozne” 2018. godine knjige nisu bili moji Dalmatineri, već sam bila trudna, nezaposlena i po cijele dane sama, pa sam s police uzela prvu knjigu koju sam imala i počela čitati.

Ljubav prema knjigama zapravo je oduvijek bila u meni. Kad sam bila mala, mama mi je kupila veliku knjigu s bajkama iz koje mi je svakog dana čitala priče.

Danas najviše volim čitati knjige na temu Drogog svjetskog rata i obiteljsko-ljubavne romane, kao što su npr. Moja Aljaska, Leksikon svjetla i tame, Gonič zmajeva itd. Zapravo, volim sve knjige koje u meni mogu potaknuti snažne emocije i izvući koju suzu iz mene.

Majčinstvo me uvuklo u svijet dječje psihologije

Otkako sam postala majka, jako puno čitam knjige vezane uz roditeljstvo, odgoj i dječju psihologiju. U njima doista uživam i svaki puta se iznenadim koliko toga novoga možeš naučiti bez obzira po koji put čitaš istu knjigu. Moj apsolutni favorit je knjiga Izvan kontrole, a prate je knjige Dječji mozak objašnjen roditeljim, Čudesni tjedni, Kako razgovarati da bi vas mala djeca slušala.

U svijetu ovakve vrste knjiga uvijek pronađem nešto što me nadahnjuje i tjera da radim na sebi kao roditelj te da primijenim stečena znanja i pri susretu s drugom djecom.

Nadahnuće koje sam stekla čitajući ovakve knjige natjeralo me da napišem nekoliko priča za svog četverogodišnjeg sina, a koje su (za sada samo njemu i mojoj obitelji) postale hit.

Trileri i krimići kao ljetno štivo

Trileri i krimići su mi obavezno ljetno štivo na plaži. Tako da uživam i u njihovoj napetosti i zagonetkama. Najdraži autori krimića trenutno su mi Karin Slaughter i Jo Nesbo koji prate živote jednog lika u svojim romanima, a otkrivanje njihove sudbine tijekom slučajeva koji se obrađuju u knjigama mi stvara veliko zadovoljstvo.

Biti hrabar ne znači bojati se, a ipak to učiniti. Biti hrabar znači živjeti kako ti nalaže tvoja nutrina.

– Glennon Doyle, Neukroćena

Na kraju ovog predstavljanja, željela bih samo reći da sam hrabra i sretna.

Iako se ljubav prema čitanju razvila iz jednog (samo naizgled) ne tako dobrog osjećaja, ta nova vrsta ljubavi u meni je izazvala sreću i stvorila mi novi početak – Ljepotu čitanja.

Moj kreativni um neće mi dozvoliti ništa drugo nego pokazati drugima kolika se ljepota krije u čitanju. Upravo sam iz tog razloga otvorila Instagram profil s tim imenom.

Svatko ima priču. Možda tvoja počinje upravo ovdje.

– Kristin Hannah, Moja Aljaska