ryan holiday
blog Recenzije
Ljepota Čitanja  

Ego kao vaš najveći neprijatelj

Koji je vaš najveći neprijatelj? Jeste li ikada pomislili da on već živi u vama? Ryan Holiday kaže da je to upravo ego. Kada je mišljenje o samome sebi toliko visoko da mislite da ste bolji od svih i prelazi zdrave granice samopouzdanja – to je nezdravo vjerovanje u vašu važnost.

Sigurno vas zanima kako bi izgledao svijet kada nam ego ne bi stvarao probleme i kada ne bi bio naš neprijatelj. Autor nudi savjete koji će vam pomoći da prepoznate, prihvatite i razoružate opasnosti ega jer jedino tada možete ostvariti sve svoje ciljeve.

Knjiga sadrži razne životne pouke i primjere književnih likova i uz filozofiju i povijest nadahnjuje vas da se oslobodite svog najvećeg neprijatelja. Autor kroz knjigu govori o tome da se kroz čitav život nalazite u jednoj od tri faze: 

  • Težnja
  • Uspjeh
  • Neuspjeh

Svaki vaš cilj započinje težnjom jer to je faza u kojoj odlučujete što želite, iako mnogi nikada ne dođu do cilja jer previše pričaju o tome što žele učiniti, a malo toga zaista stignu učiniti.  Potreba za stalnim pričanjem javlja se iz nesigurnosti.

Sigurno znate neku osobu iz stvarnog života ( ili ste i sami bili u toj ulozi )  koja vam može poslužiti kao primjer osobe koja stalno priča što će učiniti, a onda ništa od toga ne učini. To se događa jer ako potrošite previše vremena na pričanje i objašnjavanje drugima vi se zapravo fokusirate na sve osim na vaš cilj.

Savjet: Drugi neka pričaju, vi radite!

  • probajte i vidjet ćete rezultate

Najgore što možete sebi učiniti je pretvaranje da sve znate jer ne možete postati bolji ako ste uvjereni da ste već najbolji i da ne trebate ništa novo naučiti.  Možda vam se neće svidjeti sve što pročitate i s čime se morate suočiti, ali to je glavni dio da se oslobodite ega.

Autor upozorava da obratite pažnju na svoj ponos da bi uspjeli u bilo čemu jer teže je savladati ponos nego bijesnog lava, a ako ne možete savladati svoj ponos ne možete savladati ni svoj ego ni voditi druge ljude.

Najviše će vam se svidjeti dio u kojem kaže da sve što želite možete ostvariti ako se neprekidno trudite i radite i to je odlično jer znači da samo trebate biti strpljivi i raditi za ostvarenje svog cilja.

Skromnost i disciplina su lijek. Kada se javi težnja trebate ostati skromni. Znate da ste se oslobodili ega ako i u uspjehu ostanete dostojanstveni i ljubazni, a kada doživite neuspjeh izdržljivost i hrabrost će vam pomoći da se brzo oporavite od neuspjeha i krenete dalje.

Ego vas sabotira tako što provodite vrijeme u planiranju i razmišljanju o stvarima koje privlače pažnju umjesto na ostvarivanje rezultata koje želite postići.

„Kad ne vježbaš, sjeti se da netko tamo negdje vježba i kada ga sretneš on će pobijediti.“

košarkaš Bill Bradley

Osobno sam zadovoljna knjigom jer sam u njoj pronašla puno savjeta koje uvijek volim iznova čuti, pozitivno utječu na mene i zanima me sve vezano uz ego i zašto nam on nekad stvara više štete nego koristi. Knjiga se brzo čita i pisana je tako da ju možete razumjeti i primijeniti savjete koje autor nudi.

Ako i vas to zanima, možda vam ova knjiga bude jednako korisna i zabavna kao i meni. Nije lako suočiti se sa samim sobom. Zato vam primjer može biti Ryan Holiday. On je strateg i pisac. Ispisao se s fakulteta s 19 godina kako bi učio od Roberta Greenea, autora knjige The 48 Laws of Power (48 zakona moći), a poslije je postao direktor marketinga American Apparela. Kroz svoju tvrtku Brass Check bio je konzultant klijentima poput Googlea, TASERa i Complexa, a i brojnim poznatim autorima bestselera, od čega je kod nas izašla i knjiga Spokoj je ključ.

Sve to ostvario je upravo jer se suočio sa samim sobom i prestao biti rob vlastitog ega. To možete i vi!  

ego je neprijatelj
book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Svaki mjesec donosim ti ideju za čitanje, a ove knjige su moja preporuka mjeseca.

Klikni i saznaj