you
Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Najzanimljivije knjige i autori koji se spominju u seriji “You”

Knjiga “Ti” (eng. You) autorice Caroline Kepnes postala je pravi hit, a prema toj je knjizi snimljena i Netflix serija u tri sezone s naglaskom na dolazak i četvrte sezone.

Izvor: IMDB

U ovoj psihološkoj triler seriji spominju se razni pisci, autori povijesnih i novih djela, kao i mnoge knjige s kojima si se možda već i susreo ili ih čitao.

Glavni lik serije je Joe Goldberg, mladi muškarac koji radi u knjižnici i voli čitati. Upoznat je s mnogim djelima i autorima još od malena, kada je završio u domu jer ga je majka napustila.

Joe je opsjednut s Beck, djevojkom koja uđe u knjižaru u potrazi za knjigom “Očajni likovi” autorice Paule Fox.

Kada ona namjerno plati karticom, kako bi joj on vidio ime, Joe je počinje pratiti i pretraživati društvene mreže kako bi saznao sve o njoj.

U ovoj seriji su se, samo u prvoj sezoni, spomenula imena čak 15 autora i te oko desetak naslova knjiga. Donosim ti pregled knjiga koje su spomenute, te njihove ocjene i opisi s Goodreadsa.

Očajni likovi – Paula Fox (3.60)

Otto i Sophie Bentwood žive u promjenjivom susjedstvu u Brooklynu. Njihova kuhinja od nehrđajućeg čelika je novougrađena, a njihov Mercedes je parkiran uz ivičnjak. Nakon što je Sophie ugrizena za ruku dok je pokušavala nahraniti zalutalu, možda bjesnoćom zaraženu mačku, niz malih i zlokobnih katastrofa počinje mučiti živote Bentwoodovih, otkrivajući linije kvarova i lomove u braku – i društvu.

Tri mušketira – Alexandre Dumas (4.07)

Poznata i popularna priča o mladom plemiću D´Artagnanu koji polazi put Pariza na svom starom konju, s očevim pismom preporuke za kraljeve mušketire i receptom za čudotvorni lijek za rane. Konja proda i izgubi pismo, ali ga “pod zaštitu” uzimaju prekaljeni mušketiri – Athos, Portos i Aramis. Tu počinju avanture četvorice koji djeluju pod geslom “svi za jednoga, jedan za sve”

Don Quijote – Miguel de Cervantes (3.86)

Danas lektira svakom djetetu, “Don Quijote” španjolski je roman autora Miguela de Cervantesa koji je napisan kao parodija na, u to vrijeme, popularne viteške romane. No, kasnije je postigao nečuven uspjeh, a njegova popularnost proširila se diljem svijeta. Roman se sastoji od dva dijela. Prvi dio romana objavljen je 1605. godine, a drugi dio 1615. godine.

Nestala – Gillian Flynn (4.09)

Jednoga vrućega dana u Sjevernoj Carthage uz Mississippi Nick i Amy spremaju se proslaviti petogodišnjicu braka. U planu je večera, a Amy je kao i svake godine priredila igru traženja. No proslave nema, jer Amy je nestala.

Potraga za nestalom postaje nacionalna vijest broj jedan, a Nick, jedini pravi osumnjičenik, više nije onaj zlatni dečko provincijskoga gradića, već netko sasvim drugi. Ali ni Amy nije onakva kakvom se čini…

Pedeset nijansi sive – E.L. James (3.66)

Bestseler autorice E. L. James. ‘Pedeset nijansi sive’ (Fifty shades of grey) prvi je dio trilogije koja prati avanture stidljive studentice Anastasie Steele.

Kada studentica književnosti Anastasia Steele ode intervjuirati mladoga poduzetnika Christiana Greya, upozna lijepog, vrlo inteligentnog i zastrašujućeg muškarca.
Neiskusna i nevina Ana sa strahom shvaća da želi tog muškarca i da se, unatoč njegovoj tajanstvenoj suzdržljivosti, očajnički želi zbližiti s njim.

Orkanski visovi – Emily Bronte (4.38)

Prvorazredni »ljubić« i neupitni klasik – općeprihvaćena je percepcija čitalačke publike i kritike Orkanskih visova, znamenitog romana Emily Brontë iz 1847. godine koji svojom osobitom, upravo specifičnom kvalitetom, i »specifičnom težinom«, pa i omiljenošću, osjetno nadmašuje prosjek književne produkcije svoga doba.

Orkanski visovi su razmjerno rani izdanak viktorijanske književnosti i razmjerno kasni odraz tzv. gotičke tradicije, pa je i okružje nešto »mračnije«, no svejedno iz njega prosijava gotovo nadnaravni sjaj ljubavi koja, unatoč svemu, pa i smrti, živi vječno.

Lovac u žitu – J.D. Salinger (3.81)

Iako objavljena 1951. godine, knjiga i danas izaziva mnoge kontroverze, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bila 13. na ljestvici najosporavanijih knjiga u 90-ima prošloga stoljeća, prema Udruženju Američkih Knjižnica. Njen protagonist, Holden Caulfield, postao je tinejdžerskom ikonom gnjeva i ljutnje. On prepričava svoja iskustva iz prijašnje godine svoga života (kada je imao 16 godina). Holden je izbačen iz Pencey Preparatory School (privatna srednja škola koju pohađa), nakon što pada iz svih predmeta osim engleskog jezika i odlazi u New York, planirajući provesti par dana u gradu prije nego što ode kući i obavijesti roditelje. 

Starac i more – Ernest Hemingway (3.79)

“Starac i more” je više duga pripovijetka nego roman, i jednostavna priča o siromašnom ostarjelom ribaru Santiagu koji vodi junačku bitku s najvećom sabljarkom koja se ikad uhvatila za njegovu udicu. To je bitka za preživljavanje koja traje danima, simbol nadčovječnog napora, ali i čovjekova dubokog poštovanja prema njegovoj neizbježnoj žrtvi. 

Autori koji se danas najviše čitaju

Kada pogledamo djela koja su spomenuta u seriji, može se primijetiti da su najznačajnija ona koja smo mi nekada imali za lektiru u školi. Ipak, danas se ti autori na svoju ruku slabije čitaju, pa se u seriji moglo primijetiti kako se često spominju danas popularni autori poput Stephena Kinga, Tolkiena, Dan Browna, J.K. Rowlinga.

U nastavku ti donosim pregled poznatih djela modernih autora iako sam sigurna da ih već dobro znaš.

Stephen King – Ono (4.24)

Ljeto 1958. trebalo je zauvijek ostati u sjećanjima sedmero djece iz Derryja. Uz to što je donijelo više nego previše uzbuđenja, to je bilo ljeto kada su uništili čudovišno stvorenje nezamislive zloće – Ono. Barem su tada mislili da jesu.

No dvadeset i sedam godina poslije šest muškarac i jedna žena raštrkani Amerikom, slijedeći svoje karijere ne sjećaju se gotovo ničega što se zbilo tog sudbonosnog ljeta, sve dok ih poziv iz prošlosti ne pozove natrag u Derry kako bi se još jednom suočili s najvećim užasom. Ono se vratilo!

Dan Brown – Da Vincijev kod (3.88)

Za vrijeme službenog posjeta Parizu harvardskog profesora Roberta Langdona jedne noći probudi policija. U Louvreu je ubijen vremešni kustos s kojim se Langdon trebao naći tijekom večeri, a pokraj njegova su tijela pronađeni nerazumljivi kodovi. Langdon saznaje da je glavni osumnjičeni u istrazi, a u dešifriranju zagonetnih kodova pridružuje mu se nadarena francuska kriptologinja Sophie Neveu. Polako shvaćaju da su tragovi rješenja skriveni u djelima velikog umjetnika i izumitelja Leonarda da Vincija i da su ostavljeni baš njima.

J.R.R. Tolkien – Gospodar prstenova (4.28)

Vrlo, vrlo poznata knjiga u tri nastavka. Opis:

U rupi u zemlji živio je hobit. Ne gadna, prljava, mokra rupa, ispunjena vrhovima crva i mukotrpnog mirisa, niti suha, gola, pješčana rupa u kojoj nema ništa za sjesti ili jesti: to je bila hobitska rupa, i to znači udobnost.
Hobit je odmah naišao na pohvale i kritike kada je prvi put objavljen 1937.

Leave A Comment