vodič za dame kako uloviti bogatog muža
Recenzije
Ljepota Čitanja  

Knjiga koja privlači svu pažnju -Vodič za dame: Kako uloviti bogatog muža

Knjiga na čiji ćeš naslov odmah obratiti pažnju i ona zbog koje će te drugi (možda) gledati preko oka – ne znajući kako se zapravo radi o romanu povijesne fikcije s temom kakvu još nisi sreo/la.
Na prvi pogled naslova sam ostala šokirana. Što je ovo? Vodič za sponzoruše? 😂
A onda sam shvatila da se radi o romanu.

Čitajući knjigu na plaži u jednom sam je trenutku stavila na čelo kako bih se na trenutak zaklonila od sunca. Ispalo je da na silu želim da mi sadržaj ovog “vodiča” uže u glavu. Nedugo zatim prišla mi je starija gospođa i rekla mi kako čitajući knjige sigurno neću naći bogatog muža.
Odgovorila sam joj kroz smijeh i šalu kako ja već imam bogatog muža uz dodatak: “Vidite da su knjige pomogle.” Na kraju sam joj ipak objasnila da se ne radi o vodiču nego ljubavnom romanu s velikom dozom duhovitosti.

kako uloviti bogatog muza

U ovom romanu posebno mi se svidjelo što nije pisan iz perspektive nekog od likova nego ima svog pripovjedača. Takvu knjigu doista dugo nisam čitala i moram priznati da mi je upravo to bilo pravo osvježenje.
Radi se o djevojci Kitty koja zbog teške financijske situacije pod hitno mora pronaći bogatog muža. Ali ne bilo kakvog bogatog muža, mora biti stvarno jako bogat kako bi Kitty uspjela osigurati budućnost svojih četiriju sestara te otplatiti ogromne dugove koje su za sobom ostavili njihovi roditelji.

Kittyn plan je uvući se u elitno i visoko društvo s različitim manirima koje ona nema. Namiri se na jednog mladog dečka i nakon što ga uvjeri da se treba njome oženiti, prepreku stvori njegov brat koji je shvatio Kittyne namjere.
Tu se priča isprepliće i stvara vrlo zanimljivu radnju kroz koju ćeš se nasmijati i zabaviti, a svako malo će ti se na licu pojaviti onaj nevini smiješak zbog korespondencije između likova.
Iako sam već prije sredine romana mogla zaključiti kako će ovaj roman završiti, moram priznati da je kraj jako dobro osmišljen što i nije čudno jer je upravo autorica Sophie Irwin dugo godina proučavala povijesnu fikciju.

Svoju slutnju o kraju pripisujem iskustvu čitanja ovakve vrste romana, ali ovaj prvijenac autorice Sophie Irwin definitivno zaslužuje svaku moju preporuku te ću ga iz tog razloga svrstati u top 10 romana humoristične povijesne fikcije.


Napisala: Petra Jukić