12 pravila za život - Konkretna pravila za svakodnevni život - Ljepota čitanja
12 pravila za zivot peterson
Recenzije
Ljepota Čitanja  

12 pravila za život – Konkretna pravila za svakodnevni život

Naziv knjige 12 pravila za život djeluje kao još jedna knjiga samopomoći koja nudi niz dosadnih pravila koja već svi znamo, ali kada je počneš čitati shvatit ćeš da je potpuno drugačija. Ako si u potrazi za knjigom iz žanra psihologije i tražiš nešto drugačije onda je ova knjiga za tebe.

U ovoj bi se knjizi svatko mogao pronaći: mlađi i stariji, oni koji žele promijeniti svoj život na neki način, oni koji traže odgovore na životne situacije ili oni koji su u težim razdobljima svog života i traže neki “izlaz”. Ako si u potrazi za motivacijom, ova bi knjiga bila odlična za početak.

Psiholog i profesor

Jordan B. Peterson klinički je psiholog i profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu. Bavi se raznim temama na području psihologije, a u knjizi iznosi 12 pravila sastavljenih iz svog vlastitog privatnog života i kliničke prakse temeljenih na istraživanju o mitologiji. Ono što je posebno zanimljivo je da dijelove o religiji iznosi na filozofski način, a uključuje i dosta humora kroz cijelu knjigu.

Pravila su konkretna i mogu se koristiti u svakodnevnom životu.  Definitivno mogu biti protuotrov kaosu ako ih počnemo živjeti. Kaos je ono gdje se nalazimo kada ne znamo gdje smo ni što radimo.


Kaos i red dva su temeljna elementa ljudskoga iskustva. Peterson kaže da mi vječno obitavamo u redu, okruženi kaosom i ta se tema provlači kroz cijelu knjigu. Posvetio se i razlici između dobra i zla, a red i kaos objasnio je kroz taoistički simbol yin-yang. Red predstavlja bijelu boju i muški dio tog simbola, a kaos je crna boja i predstavlja ženski dio tog simbola.

Sve je u ljudskoj prirodi

Peterson time želi poručiti da je to u ljudskoj prirodi. Kaos i red međusobno su zamjenjivi jer ništa nije tako sigurno da se ne bi moglo mijenjati. Priroda nije strogo odvojena od kulturnih konstrukcija što su nastale unutar nje. Autor ne generalizira i ne govori o ženama kao o kaosu, već govori o ljudskoj prirodi i o trajnosti dominacijske hijerarhije koja postoji oko pola milijarde godina. Smatram da svi koji imaju nedoumice ili predrasude o ovom dijelu trebaju pročitati knjigu jer će ih definitivno navesti na razmišljanje i pružiti nova shvaćanja prirode.

12 pravila za zivot

Knjiga zahtjeva vrijeme i pažnju. Ona nije za vrijeme u kojem se želite opuštati na plaži, nego upravo onda kada želite promijeniti svoj život i uvesti nove navike. Potaknuti će vas na razmišljanje i preispitivanje samoga sebe i to je ono što će ti se jako svidjeti. Govori i o smislu života, o tome što je muškarac, a što žena i zašto mi tražimo jedno drugo. Ako se pitate koji je smisao života i tragate za odgovorima, kao što mnogi od nas oduvijek postavljaju pitanja o postojanju i smislu života, onda bi u ovoj knjizi mogao pronaći odgovore. Tragajte za odgovorima jer sreća je proces traganja.

Trebamo se družiti s ljudima koji nam žele najbolje

Vrlo interesantno je 3. pravilo u kojem Peterson govori da se trebamo družiti s ljudima koji nam žele najbolje. Kada se sprijateljiš s ljudima koji teže prema višemu ta njihova odluka učvršćuje tvoju. Što to onda onemogućava ljude da promijene prijatelje i ljude oko sebe i poboljšaju okolnosti svojih života? Da li je to posljedica njihovih osobnih ograničenja, bolesti i trauma iz prošlosti? Na sva ta pitanja odgovore možeđ pronaći u ovoj knjizi.

Mnogi od nas zapravo ne vole pravila, ali nakon ove ćeš knjige biti spreman sam uvesti u svoj život ovih 12 koja su, iako zvuče jednostavno, zahtjevna za živjeti.

 • Glavu gore i držite se uspravno
 • Odnosite se prema sebi kao prema nekome kome ste dužni pomoći
 • Sprijateljite se s ljudima koji vam žele najbolje
 • Uspoređujte se s onim što ste vi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas
 • Ne dopuštajte svojoj djeci da rade bilo što zbog čega vam se neće sviđati
 • Prije nego što počnete kritizirati svijet, prvo vlastitu kuću dovedite u savršen red
 • Težite za onim što je smisleno, a ne za onim što je probitačno
 • Govorite istinu – ili barem nemojte lagati
 • Pretpostavite da osoba koju slušate možda zna nešto što vi ne znate
 • Govorite precizno i jasno
 • Ne ometajte djecu dok se skejtaju
 • Pomilujte mačku kada je sretnete na cesti

“Možete se zapitati: “Što bih mogao reći nekomu drugom – prijatelju, bratu, šefu, pomoćniku, što bi sutra pomoglo poboljšanju našega odnosa? Koji bih djelić kaosa mogao iskorijeniti kod kuće, na radnomu stolu, u kuhinji, večeras, tako da pozornica može biti postavljena za bolju predstavu? Koje zmije mogu istjerati iz svojega ormara – i svojega uma?” Pet stotina malenih odluka, pet stotina sićušnih postupaka sačinjavaju vaš dan, ovaj današnji i svaki drugi. Biste li mogli s jednom ili dvije odluke smjerati prema boljemu rezultatu? Boljemu po vašem osobnom mišljenju, po vašim osobnim standardima?”

Više recenzija pronađi ovdje.


Napisala: Tea Milak, IG: tea_milak

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Tražiš savršenu knjigu za svoj ukus? Zato ti pružam personalizirane preporuke! Napiši mi vodilju o svom omiljenom žanru i interesima, i ja ću ti pružiti izvanredne književne preporuke koje će odgovarati baš tebi. Jesi li spreman za avanturu u svijetu knjiga? Ispuni obrazac i dobij svoju osobnu preporuku!

Ispuni obrazac