spokoj je ključ
blog Recenzije
Ljepota Čitanja  

Zašto je spokoj toliko važan?

Radi se o knjizi Spokoj je ključ iz područja popularne psihologije, autora Ryana Holidaya. Autor je započeo knjigu s pričom o Seneki koji je pokušao pisati u Rimu, ali oko njega je posvuda bila buka i u isto vrijeme njegov život se raspadao, no on se forsirao na to da se koncentrira na pisanje.

„Seneka i njegovi kolege pristaše stoicizma smatrali su da, ako osoba može stvoriti mir u sebi – ako može postići apatiju, kako su to zvali – tada svijetom može harati i rat, a oni će svejedno moći dobro razmišljati, dobro raditi i biti dobro.“

Možete li ostati mirni unutar sebe iako se oko vas događa buka? To je najteža stvar na svijetu. Pascal je smatrao da sve nevolje čovječanstva proizlaze iz čovjekove nesposobnosti da tiho sjedi sam u sobi. Da biste dostigli spokoj morate se usredotočiti na tri domene, na bezvremensko trojstvo uma, tijela i duše i upravo se od ta tri dijela sastoji ova knjiga.

Autor u prvom djelu knjige govori o tome što puštate u svoj um, kakve informacije pohranjujete i o tome kako je papir strpljiviji od ljudi, o pražnjenju uma i da trebate čitati i učiti. Najvažnija stvar o kojoj govori je da treba pustiti stvari. Donesite odluku da ćete činiti najbolje što možete i onda to pustite.

Mogao bi vam se jako svidjeti drugi dio knjige u kojem Ryan Holiday govori o odlasku u prirodu i uživanju u ljepoti svijeta oko vas, o tome kako vas priroda može smiriti i kako dobre stvari možete činiti kada ste ispunjeni, a ne preplavljeni željama.

U trećem dijelu spominje ambicioznog Winstona Churchilla koji se zaljubio u slikanje koje mu je spasilo život. Autor govori i o rutinama, hobijima i aktivnostima koje smiruju um. Trebate naučiti reći NE da biste mogli reći DA stvarima koje vam znače istovremeno govoreći DA spokoju.

Iskreno se nadam da ćete pročitati knjigu i otkriti sve što autor nudi u njoj jer se ova knjiga treba naći na vašem popisu „obavezno pročitati“ posebno ako ste preplavljeni emocijama i mislima.

Što je uopće spokoj?

Spokoj je emocionalna smirenost, zrelost, mudrost. Ryan Holiday opisuje spokoj kao snagu koja vam omogućuje da ublažite rat koji se odvija u vašim umovima – rat između onoga što možete biti i rada koji trebate uložiti da biste to ostvarili i zapravo bili ta osoba. Jako je važno da uspijete razdvojiti emocije od akcije, a bez spokoja nemate skoro nikakve šanse za to.

Spokoj će vam omogućiti i da spoznate da je vaša vlastita vrijednost zapravo gorivo koje vam omogućuje kretanje prema cilju. Kada ste ljuti, tužni, depresivni ili umorni, gubite iz vida vaše zdravlje i željeni cilj.

Ostanak na putu prema cilju i prema željenom zdravstvenom stanju zahtijeva sposobnost da se odmaknete i analizirate osjećaje i nedostatke kako dolaze i da donosite izbore s mjesta mira, a ne na temelju poriva.  

Knjiga je zanimljiva i čita se brzo kao i knjiga Ego je neprijatelj. Iako nisu slične ja osobno smatram da je super ako ih pročitate obje jednu iza druge jer se one na neki način nadovezuju. Smatram da obje knjige daju odlične savjete primjenjive u vašem svakodnevnom životu i izazovima s kojima se suočavate i govore o tome kako možete doći do željenog cilja. Nema bolje formule od toga da pronađete spokoj unutar sebe bez obzira na sve što se oko vas događa i da pobijedite svog najvećeg neprijatelja zvanog ego.

Zakoračite hrabro na svoj put spokoja i zapamtite:  „Znajte da ste u miru sami sa sobom,” napisao je Seneka, “kada do vas ne dopire nikakva buka, kada vas nijedna riječ ne dira, bila ona pohvala ili prijetnja, kao ni puko brujanje oko vas bez ikakve loše namjere.“

book cover mockup for Ljepota čitanja

Tražiš knjigu za čitanje koja će te oduševiti?

Svaki mjesec donosim ti ideju za čitanje, a ove knjige su moja preporuka mjeseca.

Klikni i saznaj