Kako cuvati knjige
blog Zanimljivosti
Ljepota Čitanja  

Ideje i savjeti – Kako čuvati knjige

Svi mi imamo svoje preferencije kada je u pitanju način pohranjivanja knjiga: mnogi ljudi žive u malim prostorima ili posjeduju puno knjiga zbog čega moraju biti inventivni i pronaći nove načine za njihovu pohranu.

Kada smo se suprug i ja uselili u novi stan, prvo što smo kupili bila je polica za knjige koja će stajati u dnevnom boravku. Ona se popunila tek ponekim naslovima koje smo imali u kolekciji. Te godine je počeo i moj rodiljni dopust, stoga sam bila doma sama i počela više čitati. Knjige su se samo gomilale. Držala sam ih svuda – po ormarima, na krevetu, ispod televizora, pa čak i u kuhinji.

Ali onda sam pogledala seriju “You” na Netflixu. Vidjela sam kako Joe brine o knjigama i kako objašnjava da je za očuvanje knjiga vrlo važno kako one stoje na polici, pa čak i temperatura, vlažnost zraka i okolina.

Jedna sam od onih koje vole da moje knjige izgledaju netaknuto, a one u kuhinji definitivno nisu tko izgledale. Nemam ništa protiv da knjige budu raširene svuda po kući, i dan danas moje su tako. Volim vidjeti da su knjige izložene na zanimljivim mjestima, poput kolica, zanimljivih polica, košara,…

Ali kada su u pitanju neke knjige koje su me oduševile, neki vrlo dragi naslovi i knjige koje volim više od drugih, onda te knjige zahtijevaju poseban tretman i pažljivo, promišljeno skladištenje.

U nastavku ti donosim nekoliko ideja za pohranu knjiga, bez obzira želiš li te knjige držati u dobrom stanju, boriš li se s prostorom ili ako tražiš samo nove načine za njihovo pohranjivanje.

Kako zaštititi rijetke knjige

police knjige

Iako se tavani, podrumi i garaže mogu činiti savršenim mjestom za pohranu knjiga, budući da su izvan znatiželjnih očiju,  ta mjesta su jako sklona vlazi i drastičnim promjenama temperature, pa su to zapravo prva mjesta koja trebaš izbjeći kod pohranjivanja knjiga.

Počni s odgovarajućom policom

Dugoročno gledano, knjige bi trebale biti pohranjene na dobro prozračenoj polici. Ali pazi, iako bi pod svaku cijenu trebao izbjegavati vlagu, i previše suha okolina također može oštetiti knjige. Takva okolina čini stranice knjiga krhkim, što može dovesti do pucanja i kidanja pri listanju.

Idealna temperatura za pohranu knjiga bila bi od 16 do 21 °C kako bi izbjegao pucanje ili savijanje knjiga ili njihovo oblikovanje. Dakle, neka to bude prostorija u kojoj temperatura ne varira previše.

Kod mene je to spavaća soba. Kao što sam već rekla, volim da su knjige izložene, pa kada dođu gosti, oni se doista zainteresiraju vidjeti knjige, no ipak sam većinu knjiga preselila u spavaću sobu, upravo kako bi one ostale sačuvane.

Kod pohrane knjiga treba izbjegavati zidove okrenute prema van, jer će reagirati i mijenjati se prema vanjskim temperaturama. Policu postavi na unutarnji zid. Ne zaboravi ostaviti mali prostora između zida i police kako bi omogućio cirkulaciju zraka.

Knjige treba držati okomito ili vodoravno, ali nikako nagnute. Polica bi trebala biti puna, a ukoliko je ne možeš popuniti upotrijebi držač za knjige — tako da se knjige mogu priljubiti jedna uz drugu, a da ne budu previše natrpane.

bridgerton serijal

Knjige koje su prevelike i/ili preteške najbolje je držati vodoravno. Najbolje bi bilo da knjige koje su istih ili sličnih veličina pohraniš jednu do druge.

Metalne police otporne su na hrđu te predstavljaju idealno  za pohranjivanje knjiga, ali ako drvene police najbolje odgovaraju tvom prostoru, one bi trebale biti premazane zaštitom od vlage ili lakom na bazi vode kako bi se spriječio prijenos kiselina iz drva na knjige. Najbolje bi bilo izbjegavati police od drveta poput hrasta jer hrast u sebi sadržava takve kiseline.

Još nešto! Ne zaboravi police i knjige dobro očistiti od prašine!

S knjigama što dalje od izravne svjetlosti

Svjetlost će „pojesti“ boju s korica i rubova stranica, a neke će i požutjeti. Police za knjige postavljene uz prozor ne samo da će dobiti izravnu sunčevu svjetlost, nego će se i brže zagrijati. Police bi trebale biti dalje od prozora, no ako nemaš baš neki izbor u stanu (poput mene), pobrini se  da imaš zavjese koje će policu zaštititi od sunca i stvoriti sjenu.

ljepotacitanja knjige

Omoti na knjigama kao spas

omoti na knjigama

Omoti na knjigama su smetnja, znam, ali nisu tu da ugode tvojim očima ili da učine čitanje knjige ugodnijim. Oni su tu da zaštite korice. Iako bi korice s tvrdim uvezom izgledale ljepše na polici bez omota, ipak bi taj omot trebao ostaviti na knjizi.

Omot će spriječiti nakupljanje prašine, umanjiti će rizik od pukotina, a tvoja će knjiga i nakon mnogo godina izgledati kao da je nova. Zaštitni omoti najbolji su prijatelji tvoje knjige. Bolje poderani i ružni omot nego uništen tvrdi uvez, zar ne?

Kako čuvati knjige ako nemaš puno prostora

Kad nemaš puno mjesta za knjige, može ti biti malo teško pronaći načine da te knjige budu uredno pohranjene; za njih nema dodatnog mjesta, jer su ormari i police u dnevnom boravku vjerojatno već ispunjene drugim stvarima. Mogla bih predložiti da te stvari baciš i zadržiš knjige, ali vjerojatno ti te stvari trebaju. Ha ha. Dakle, morat ćeš postati kreativan i iskoristiti prostor koji imaš…

U sljedećem postu donosim ti kreativne ideje kako skladištiti knjige u malim prostorima, zato stay tuned